“Суд” у Криму покарав організаторів весілля через українську пісню “Ой, у лузі…”

“Бахчисарайський райнний суд” Криму притягнув до відповідальності організаторів весілля через українську пісню “Ой у лузі червона калина”.

Про це пише Центр прав людини “ZMINA”.

Протокол за ч. 1 ст. 20.3.3 КпАП РФ (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних сил Російської Федерації”) складено 12 вересня.

“У банкетному залі ресторану “Арпат”… організатор весілля допустила виконання української пісні “Червона калина”, в тексті якої містяться слова “визволяти братів-українців з московських кайдан”, що, відповідно до висновку фахівця №33/5557, використовує ОУН, діяльність якої заборонено на території Російської Федерації“, – йдеться в так званому документі.

Бахчисарайська “поліція” розцінила дії жінки як такі, що “були вчинені задля дискредитації Збройних сил РФ, проти міжнародного миру та безпеки”.

Потерпіла відмовилася підписувати протокол.

Справу має розглянути незаконне формування, що  називає себе “Бахчисарайським районним судом”. Дату і час слухання в “суді” поки не призначено. Жінці загрожує штраф до 100 тисяч рублів (понад 60 тисяч гривень).

Водночас підконтрольна Москві влада Бахчисарая закрила “на перевірку” ресторан “Арпат”, де на весіллі 10 вересня звучали українські пісні.

“На сьогоднішній день відповідними службами, зокрема адміністрацією збирається інформація, проводяться перевірки. Служби у своєму напрямку дадуть оцінку цій ситуації, як і щодо суб’єкта господарювання, що здійснює діяльність, так і щодо всіх осіб, які брали участь у цьому заході”, – цитують так званого “заступника глави адміністрації” Бахчисарая Арсена Аблаєва російський державний телеканал “Миллет”.

Також пізніше з’явилось відео іншого весілля в Сімферополі, на якому звучала пісня «Стефанія» українського гурту Kalush Orchestra, який переміг на «Євробаченні». Судячи з прапорів та символіки, обидва весілля були кримськотатарськими.