“Суд” у Криму залишив під вартою громадянську журналістку Ірину Данилович

Ірина Данилович Фото: Кримський процес

“Верховний суд Республіки Крим” відхилив апеляційну скаргу на арешт громадянської журналістки Ірини Данилович, яку звинувачують у зберіганні вибухового пристрою.

Про це повідомляє “Кримський процес“.

Відповідне рішення ухвалила незаконна “суддя” Юлія Цораєва.

Як повідомляє видання, на засідання пустили обмежену кількість слухачів, саму Ірину Данилович доставили під конвоєм.

Під час засідання сторона захисту наполягала на обранні для журналістки м’якшого запобіжного заходу на час судового слідства, утім незаконний “прокурор” наполягав на продовженні тримання під вартою.

Розгляд скарги зайняв 45 хвилин.

Чергове засідання по суті висунутого Ірині Данилович звинувачення відбудеться в жовтні в незаконному “Феодосійському міському суді”.

Нагадаємо:

  • 29 квітня в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу.
  • Ірина Данилович розповіла про побиття та тиск з боку ФСБ: «Я вважаю, що це затримання було схоже на викрадення, а не затримання. Мені не було надано жодних документів, що дозволяють це. Після того, як мене привезли до будівлі ФСБ Сімферополя, я повністю пройшла особистий огляд, записаний на камеру співробітниками ФСБ. При цьому у мене не було виявлено жодних вибухових речовин і в моєму чохлі лежали вічка, і це все було зафіксовано на камеру. Співробітники ФСБ віддали мені сумку з моїми речами, але за три дні вони її знову забрали. Висунули мені ці звинувачення тільки в ніч з 6 на 7 число, до цього жодних вибухових речовин у мене не було. Вибухові речовини виникли тільки після того, як вони забрали у мене сумку, я досі їх навіть не бачила, мені ніхто не показав, нічого не показав. Усі ці 8 днів я перебувала у підвалі ФСБ під незмінним психологічним тиском. Тому я вважаю, що це звинувачення вигадане та сфальсифіковане», — заявляла активістка.