Суд в Україні вперше дозволив конфіскувати майно росіянина – власника МТС Євтушенкова

Вищій антикорупційний суд задовольнив перший позов Мін’юсту до російського міліардера Володимира Євтушенкова про стягнення в дохід держави його активів, які знаходяться на території України.

Як повідомляє прес-служба Вищого антикорупційного суду.

Це перше рішення про конфіскацію майна російського громадянина в Україні, яка може застосовуватися лише під час дії воєнного стану до тих осіб, які значною мірою сприяли збройній агресії проти України.

Причетність Євтушенкова до війни проти України полягає в тому, що його компанії займаються виготовленням безпілотних літальних апаратів для російської армії.

Євтушенков має в Україні кілька компаній, які володіють нерухомістю. Він є засновником і мажоритарним акціонером холдингу АФК “Система”, до якого входить, зокрема, телекомунікаційна компанія МТС, мережа клінік Медсі, лісопромислова компанія Segezha Group, велика частка в інтернет-магазині Ozon. Олігарх перебуває під санкціями України, Великої Британії, Австралії. Концерн “РТІ Системи” Євтушенкова виробляє і постачає Міноборони РФ стаціонарні радіолокаційні станції “Воронеж”, що призначені для виявлення та супроводження балістичних і крилатих ракет та інших аеродинамічних об’єктів. У 2021 році компанія “Кронштадт” (входить до АФК “Система”) розпочала серійне виробництво військових безпілотників.