“Суддю” так званого “Верховного суду Криму” засудили до 12 років за державну зраду

Святошинський районний суд Києва оголосив вирок колишній судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, яка після окупації півострова Росією перейшла на службу до окупантів і стала “суддею” так званого “Верховного суду Криму”. За державну зраду її засуджено до 12 років позбавлення волі. 

Про це йдеться у вироку суду від 20 вересня.

За матеріалами справи, після окупації Криму у лютому 2014 року, суддя залишилась працювати на півострові у якості “судді” незаконно створеного Росією судового органу – “Верховного суду Криму”. Її було призначено на посаду указом президента РФ від 19.12.2014.

Постановою Верховної Ради України від 19 квітня 2016 року суддю було звільнено з посади судді Апеляційного суду АР Крим у зв’язку із порушенням присяги.

“Здійснення обвинуваченою  «правосуддя» від імені РФ свідчить про порушення ним вимог ст. 65 Конституції України, присяги судді, оскільки забезпечувало становлення та зміцнення окупаційної влади РФ шляхом утворення та функціонування незаконно створених окупаційних органів судової влади РФ на окупованій території України, виконання функцій представника окупаційної судової влади РФ з метою недопущення контролю української влади на території АР Крим, а відтак надання ним допомоги РФ в проведенні підривної діяльності проти України на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності України”, – йдеться у вироку суду.

Святошинський районний суд Києва визнав колишню українську суддю винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України та призначив покарання у виді 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

За даними видання “Судовий репортер” засуджена – колишня суддя Апеляційного суду Автономної Республіки Крим – Неля Фаріна.