У РФ кримського кухаря Яшара Шихаметова засудили до 11 років в’язниці за “тероризм”

У російському Ростові-на-Дону Південний військовий окружний суд 9 вересня засудив фігуранта сфальшованої ФСБ «справи кримських мусульман» Яшара Шихаметова до 11 років позбавлення волі у колонії суворого режиму  з першими чотирма роками у в’язниці.

Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

Під час судового засідання 8 вересня Яшар Шихаметов поскаржився на погане самопочуття. Коли суддя запропонував йому виступити у дебатах, політв’язень наполягав на необхідності перерви. Але суддя Олексій Магомедов відмовив та розцінив неможливість Шихаметовим взяти участь в дебатах як добровільну відмову від надання свідчень, попри те, що підсудний підготував для свого виступу 21 сторінку тексту.

Магомадов також відмовив адвокату Олексію Ладіну у перенесенні слухання.

52-річний Яшар Шихаметов з Севастополя провів в СІЗО понад півтора роки. До арешту працював кухарем у кафе.

“Кримська солідарність” вказує, що у цій кримінальній справі відсутні будь-які докази, що свідчать про спробу повалення конституційного ладу Російської Федерації та захоплення влади. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми. Це є єдиним доказом слідства поряд зі свідченнями таємних свідків, які неможливо перевірити.

Нагадаємо:

  • 17 лютого 2021 року в окупованому Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських мусульман: Тимура Ялкабова та Ленура Сейдаметова (Сімферополь), Азамата Еюпова (Білогірськ), Ернеста Ібрагімова та Олега Федорова (Бахчисарай), Яшара Шихаметова (село Орлине, Севастополь), Абдулоборі Махамадамінова (село Завітне, Совєтський район). Усіх, крім Абдулоборі Махамадамінова затримали. Їх обвинуватили за ст.205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації). 18 травня «суди» у Криму заарештували затриманих.