Верховна Рада ухвалила закон, яким вдосконалила співробітництво з Міжнародним кримінальним судом

Міжнародний кримінальний суд

Верховна Рада ухвалила закон, яким  вдосконалено співробітництво з Міжнародним кримінальним судом щодо розслідування воєнних злочинів, скоєних Росією в Україні. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту.

За проголосував 331 депутат, і жодний не проголосував проти або утримався.

Внесені зміни дозволять проводити процесуальні дії на території України не лише прокурору Міжнародного кримінального суду, а й особам, яким він відповідно до вимог Римського статуту делегує повноваження здійснювати такі дії, за умови погодження з генеральним прокурором (виконувачем обов’язків генерального прокурора).

Один з ініціаторів змін депутат Сергій Іонушас, реагуючи на ухвалення, зазначив, що сподівається на подальшу співпрацю Офісу генерального прокурора та правоохоронних органів із працівниками Міжнародного кримінального суду.

Раніше стало відомо, що Міжнародний кримінальний суд уже цієї зими може почати розгляд першої справи, відкритої за фактами воєнних злочинів росії в Україні з початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 р.

Нагадаємо:

  • 1 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки воєнних злочинів та злочинів проти людяності.
  • 2 березня до Канцелярії прокурора МКС звернулися 39 країн-учасниць Римського статуту, що дозволило прокурору негайно взятися за розслідування.
  • Група слідчих Міжнародного кримінального суду в Гаазі виїхала до України для розслідування за колективним міжнародним позовом проти Росії щодо її воєнних злочинів.