ЄСПЛ відхилив скаргу Медведчука проти України

Віктор Медведчук. Фото: Serhii Nuzhnenko, radiosvoboda.org

Європейський суд з прав людини відхилив скаргу голови “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука, який звинувачував владу України в політичній мотивації його кримінального переслідування. Суд визнав її “явно необґрунтовану”.

Про це 15 вересня повідомила пресслужба ЄСПЛ.

Медведчука подав до ЄСПЛ скаргу в червні 2021 року. В ній він заявляв про політичну мотивацію його кримінального переслідування, грубе порушення права на справедливий суд, відсутність «обґрунтованої підозри» у зв’язку з його домашнім арештом.

ЄСПЛ  зазначив, що кримінальне провадження проти заявника все ще перебуває на дуже попередній стадії, тому його скарга на порушення права на справедливий судовий розгляд є передчасною.

Крім того, з приводу обрання домашнього арешту українські суди давали роз’яснення, які «не видаються довільними чи необґрунтованими».

«Зокрема, посилання на різні докази в матеріалах, наданих суду, демонструють, що підозра в тому, що заявник міг вчинити державну зраду (шляхом передачі військової таємниці іншій державі), ґрунтувалася на достатніх об’єктивних елементах для розгляду як «обґрунтована» у значенні, передбаченому статтею 5 Конвенції (Європейської конвенції з прав людини – ред.)», – йдеться в рішенні.

Суд вважає, що домашній арешт Медведчука базувався на «обґрунтованій підозрі» і був виправданий ризиком заподіяння шкоди здійсненню правосуддя, відповідно до статті 5 Конвенції.

Нагадаємо:

  • 20 серпня 2021 року було завершено розслідування справи за підозрою Віктора Медведчука та Тараса Козака у державній зраді та розкраданні національних цінностей. З цього дня матеріали провадження відкриті для сторони захисту. Також Медведчука підозрюють у передачі агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ.
  • 11 травня 2021 року Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище».