Апеляційний суд призначив новий розгляд обвинувального акту щодо співробітників Кабміну, яких обвинуваечено у держзраді

Колегія суддів Київського апеляційного суду скасувала рішення Шевченківського районного суду Києва, який відмовився розглядати обвинувальний акт прокуратури проти працівника Кабінету міністрів Анатолія Бая і співробітника Торгово-промислової палати Віталія Гордини, яких обвинувачують у державній зраді та допомозі ФСБ РФ. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації.

Завідувач відділу з питань діяльності органів юстиції у секретаріаті уряду Анатолій Бай та керівник відділу взаємодії з бізнесом у Торгово-промисловій палаті України Віталій Гордина обвинувачуються в тому, що передавали РФ різну розвідувальну інформацію: від стану обороноздатності до облаштування держкордону та персональних даних українських правоохоронців.

18 липня Шевченківський районний суд Києва провів підготовче засідання у справі та ухвалив рішення про повернення обвинувального акту щодо співробітників Кабміну прокурору на допрацювання. Зокрема суддя Олена Меєлєшак наголошувала, що в обвинуваченні не було чітко вказано, у чому конкретно полягала допомога ФСБ РФ та який вид інформації передавався спецслужбам іноземної держави та яким чином надання даних відомостей може підірвати національну безпеку України.

Прокурор оскаржев це рішення. 7 вересня Київський апеляційний суд задовольнив скаргу, обвинувальний акт направлено на розгляд у Шевченківський районний суд Києва. Судове засідання поки не призначено.

За матеріалами Служби бзепеки України, завідувач відділу з питань діяльності органів юстиції у секретаріаті уряду Анатолій Бай та керівник відділу взаємодії з бізнесом у Торгово-промисловій палаті України Віталій Гордина передавали до ФСБ Росії розвідувальну інформацію. Російські куратори платили їм за неї від 2 до 15 тисяч доларів. Суми залежали від рівня таємності та важливості даних.

Анатолій Бай, який мав кодові імена “Кіреєв” і “Канатоходець” та, за даними СБУ, заробив 27 тисяч доларів на співпраці з ФСБ, а Гордина (“Гаврілов”) – 33 тисячі доларів.

Служба безпеки оприлюднила відео за показаннями затриманих. Анатолій Бай в цих показаннях зізнається, що передавав документи російським спецслужбам в “промислових масштабах”.

Бай та Гордина знаходяться під вартою.

Нагадаємо:

  • Суд виніс вирок колишньому посадовцю управління забезпечення контролю Секретаріату Кабінету Міністрів України. Його засуджено до 12 років позбавлення волі за передачу таємної інформації представникам фсб росії.