Ексзаступник начальника ГУ МВС України в АРК Федорян жаліється, що його не обміняли

Ексзаступник начальника ГУ МВС України в АРК Микола Федорян Фото: Судовий репортер

Колишній заступник начальника ГУ МВС України в АР Крим Микола Федорян, якого звинувачують у державній зраді, жаліється, що його не обміняли попри те, що в серпні він просив про обмін та звернувся з відповідною заявою до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. 

Про це він заявив у ході засідання Голосіївського районного суду Києва 3 жовтня.

За словами Федоряна, у своїй заяві 24 серпня він просив передати його з України до РФ або тимчасово окупованої території України шляхом обміну на українців, які знаходяться у полоні у Російській Федерації.

“У Федоряна є паспорт громадянина РФ. Те, що його не обміняли, Федорян пов’язує з тим, що не визнає вину та виступає за заочний розгляд його справи після можливого обміну. Він збирається звертатися через це до Офісу Генерального прокурора”, – пише «Судовий репортер».

Суд продовжив обвинуваченому тримання під вартою до 1 грудня та почав досліджувати другий том доказів.

Нагадаємо:

  • 7 листопада 2020 року на КПВВ «Каланчак» при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію Криму був затриманий громадянина України, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям при проведенні численних незаконних обшуків і затримань громадян в так званих «справах кримських мусульман». Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, мова йде про Миколу Федоряна, який був заступником начальника – начальником міліції громадської безпеки ГУ МВС України в АР Крим з 2005 по 2011 рік.
  • Прокуратурою АРК та Севастополя спільно з слідчим відділом ГУ СБУ в АРК Федоряну повідомлено про підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).
  • 9 листопада 2020 року Херсонський міський суд задовольнив клопотання прокуратури АРК та Севастополя та обрав Федоряну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі майже 1,6 млн грн.
  • 14 грудня 2020 року Херсонський апеляційний суд відхилив клопотання захисту про зменшення застави для Миколи Федоряна та, натомість, збільшив її у 13 разів до 21,18 млн грн.
  • 4 лютого 2021 року Херсонський міськсуд продовжив термін утримання під вартою Миколі Федоряну до 4 квітня 2021 року включно з альтернативою внесення застави 21 млн 180 тис. грн.