Комісія з добору 16 членів ВККС затвердила кандидатів для подальшої участі в конкурсі

Конкурсна комісія з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України затвердила перелік кандидатів. На 16 вакантних посад претендує 301 людина.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні комісії 6 жовтня.

На конкурс подали заяви 206 чоловіків та 95 жінок. Від правників з Києва та області надійшли 116 заяв, що складає 38% від загальної кількості. На другій позиції Львівщина — 26 кандидатів або 8,6%, на третій — Харківська область — 25 кандидатів, що складає 8,3% від загальної кількості, далі – Одеська область — 7%, Дніпропетровська область — 5,3%.

“З числа допущених до конкурсу кандидатів 32%, або 96 осіб є суддями, 21%, або 64 особи – це та званий змішаний профіль професійної діяльності, 17%, або 50 осіб є науковцями, 15%, або 45 осіб є адвокатами, 3,6% – всього 11 осіб це судді у відставці, ще 3,6% або 11 осіб – прокурори, 3% – представники правоохоронних органів та 5% мають інші юридичні спеціальності”, – зазначив заступник голови комісії Іван Міщенко.

Наступним етапом конкурсу стане оцінка та аналіз комісією поданих заяв і документів, а також перевірка інформації  з відкритих джерел та від правоохоронних органів. Після цього комісія затвердить список кандидатів, яких запросить на інтерв’ю.

“Інтерв’ю в нас будуть відбуватися таким же чином як зараз — по “зуму”, після того, як ми проведемо інтерв’ю, проаналізуємо їх результати і затвердимо список з 32 або, можливо, більше кандидатів, яких передамо вже до Вищої ради правосуддя, вона затвердить остаточний перелік із 16 осіб, які будуть призначені членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України”, – зазначив Міщенко.

Із цих 16 осіб 8 складатимуть судді або судді у відставці, і ще 8 – представники інших юридичних професій.

Нагадуємо, ВККС не працює вже майже три роки, з метою поновлення її роботи створена конкурсна комісія, яка добере кандидатів на посади членів ВККС на засадах прозорого конкурсу.