Комісія з питань громадянства перевірить підстави для позбавлення судді Львова українського громадянства

Президент України Володимир Зеленський доручив Комісії при президентові з питань громадянства перевірити наявність підстав для позбавлення громадянства України суддю Верховного Суду Богдана Львова, у якого нещодавно знайшли паспорт громадянина РФ. 

Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

Таке доручення Володимир Зеленький надав, розглянувши петицію щодо позбавлення Львова громадянства України, яка набрала 25 тисяч підписів.

Президент пояснив, що згідно з Конституцією питання громадянства регулюються лише законами. Підстави щодо його набуття чи припинення викладені в Законі “Про громадянство України” – у статтях 17, 19 і 24.

Зеленський також нагадав, що визначені Законом підстави і порядок припинення громадянства України є загальними для всіх фізичних осіб. Водночас органи державної влади, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

“Мною дано доручення Комісії при Президентові України з питань громадянства вивчити порушене в електронній петиції питання, перевірити наявність підстав для припинення громадянства України Б.Львова та за результатами розгляду прийняти відповідне рішення”, – йдеться у відповіді.

Нагадаємо, Служба безпеки України офіційно підтвердила наявність у заступника голови Верховного суду України Богдана Львова російського громадянства.

«Служба безпеки України проінформувала Верховний суд, що за результатами перевірки встановлено, що Львов Богдан Юрійович (дата народження 28 вересня 1967 року, місце народження – місто Запоріжжя) отримав паспорт громадянина Російської Федерації № 4512799636 від 17.10.2012, який продовжено Львовом Б.Ю. замість паспорту громадянина Російської Федерації, який втратив чинність, № 4598589684 від 22.07.1999», – йдеться у повідомленні Верховного суду.

Раніше Богдан Львов стверджував, що документ, що підтверджує громадянство РФ, який оприлюднили журналісти програми “Схеми”, сфальшований. За його словами, у розслідуванні журналістів  оприлюднена форма, яку він нібито заповнив для отримання паспорта РФ, коли досяг 45-річчя. Водночас він стверджує, що станом на дату заповнення цієї форми — 26 жовтня 2012 року, зразок цієї форми у РФ ще не був затвердженим.