Міністру транспорту РФ Савельєву повідомлено про підозру за перекидання до окупованого Криму бронетехніки

Служба безпеки повідомила про підозру міністру транспорту РФ Віталію Савельєву, який брав участь у підготовці та проведенні збройної агресії проти України.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Слідство встановило, що Савельєв сприяв міністерству оборони Росії у переміщенні особового складу, озброєння та військової техніки окупантів до кордонів України та у захоплені райони.

Перекидання колон військової техніки російської армії здійснювали залізничним транспортом через територію тимчасово окупованого Криму.

Співробітники СБУ задокументували, що в період з 26 березня 2021-го по 4 вересня цього року Савельєв забезпечив перекидання на захоплений півострів майже 300 одиниць російської бронетехніки: танки, бронетранспортери, бойові машини піхоти та автоцистерни із сотнями тонн паливно-мастильних матеріалів.

У СБУ наголошують, що саме цю техніку окупанти задіяли на початку повномасштабного вторгнення, зокрема у бойових діях у Херсонській, Запорізькій та Донецькій областях.

Як зазначається, для переміщення військових ешелонів було використано понад 250 вагонів. Для цього глава Мінтранспорту Росії дав відповідне доручення підлеглим підрозділам компанії РЖД та кримським окупантам.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ підозрюють Савельєва у пособництві у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни, а також у незаконному переправленні осіб через держкордон України.

Санкція статей передбачає покарання до 15 років ув’язнення.

– ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 (пособництво у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни);

– ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Віталій Савєльєв – міністр транспорту РФ, член Ради директорів «Російської залізниці» та глава Ради директорів «Аерофлоту», який знаходиться під санкціями США.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter