Міжнародний кримінальний суд розслідуватиме масовану ракетну атаку Росії на Україну 10 жовтня

Міжнародний кримінальний суд розпочинає розслідування російської масованої ракетної атаки на Україну 10 жовтня. 

Про це повідомив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан у CNN

“Міжнародне право забезпечить покарання винних і всіх тих, хто за допомогою зброї та ракет здатний налякати найуразливіших… Співробітники мого офісу минулої ночі були в бункерах разом з багатьма іншими цивільними. Українські діти, жінки та чоловіки. Це питання, яке торкається питань моралі, питань прав і питань емпатії та людяності. Ми повинні бути там, щоб докопатися до істини”, – сказав прокурор.

10 жовтня РФ здійснила масовану ракетну атаку по території України. російські війська випустили понад 80 ракет та кілька десятків іранських дронів. Було обстріляно центр Києва, Львова, Дніпра та низки інших населенних пунктів, пошкоджено об’єкти критичної інфраструктури, зокрема – енергетичної. В результаті обстрілів виникли проблеми з електропостачанням практично на всій території країни.

Загинули 14 людей, ще 97 були травмовані.

Нагадаємо:

  • 1 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки воєнних злочинів та злочинів проти людяності.
  • 2 березня до Канцелярії прокурора МКС звернулися 39 країн-учасниць Римського статуту, що дозволило прокурору негайно взятися за розслідування.
  • Група слідчих Міжнародного кримінального суду в Гаазі виїхала до України для розслідування за колективним міжнародним позовом проти Росії щодо її воєнних злочинів.
  • Міжнародний кримінальний суд уже цієї зими може почати розгляд першої справи, відкритої за фактами воєнних злочинів росії в Україні з початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 р.