НАБУ повідомило про підозру ексголові ДФС Насірову в отриманні 722 млн грн хабаря

Роман Насіров Фото: Сергій Харченко

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про нову підозру колишньому голові Державної фіскальної служби України Роману Насірову та його раднику в одержанні 722 млн грн неправомірної вигоди.

Про це повідомляють прес-служби органів.

Також про про підозру у дачі хабара повідомлено бізнесмену, власнику агрохолдингу.

«17 жовтня 2022 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективами НАБУ повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, а саме 722 млн гривень, колишньому голові ДФС України та у пособництві в її одержанні його раднику. Також про підозру в наданні посадовцю неправомірної вигоди повідомлено й власнику одного з агрохолдингів та кінцевому вигодоодержувачу низки юридичних осіб, в інтересах яких така вигода надавалася», – інформує САП.

Правоохоронці не називають імен фігурантів справи, але головою ДФС із 5 травня 2015 до 3 березня 2017 року був Роман Насіров. Працівники НАБУ затримали Насірова 2 березня 2017 року, після того його відсторонили від посади.  Бізнесмен, про якого йдеться у матеріалах справи, це Олег Бахматюк, він володіє агрохолдингом UkrLandFarming.

За матеріалами слідства, голова ДФС у 2015-2016 рр. одержав неправомірну вигоду у $5,5 млн за забезпечення відшкодування понад 540 млн грн компаніям агрохолдингу у серпні 2015 року та понад 21 млн євро за відшкодування майже 2,7 млрд ПДВ упродовж лютого 2015 – серпня 2016 рр. «Плату за послуги», яка, в середньому становила близько 20% від суми відшкодованого ПДВ, Насіров одержував на рахунок підконтрольної йому іноземної компанії, а також компанії підконтрольної тестю та раднику, через іншу іноземну компанію-«прокладку», залучену радником експосадовця. Відправником коштів, як встановили НАБУ і САП, була компанія-нерезидент, підконтрольна власнику агрохолдингу Бахматюку.

При цьому, за матеріалами справи, частину неправомірної вигоди сформували з коштів бюджетного відшкодування ПДВ і конвертували в іноземну валюту. НАБУ та САП повідомляють, що мають докази, що голова ДФС пріоритезував виплати з відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу, натомість не включав відомості про суми, заявлені до бюджетного відшкодування іншими суб’єктами господарювання (в тому числі комунальними підприємствами), які мали на те право. Це, в свою чергу, призвело до судових позовів з боку таких товариств та стягнення ними з держбюджету, окрім заявлених сум бюджетного відшкодування, ще щонайменше 2 млн грн пені.