Російські окупанти тримають викрадену в Хесроні українську активістку Ірину Горобцову в СІЗО Сімферополя

Українська активітка Ірина Горобцова, яку російські окупанти викрали ще 13 травня в Херсоні, наразі перебуває в СІЗО-1 тимчасово окупованого Сімферополя. 

Про це розповів адвокат Еміль Курбедінов, пише “Кримська правозахисна група”.

За словами адвоката, Горобцову запроторили до СІЗО, ймовірно, через 12 днів після затримання – 25 травня – саме в цей день, згідно матеріалів “справи”, було проведено дактилоскопію.

Еміль Курбедінов звернувся до російських мін’юсту та омбудсмана щодо викрадення та “справи” Горобцової, але відповідей не отримав.

Ірину Горобцову російські окупанти викрали 13 травня в Херсоні, в день її народження. Два чорних джипи з маркуванням “Z” та озброєними людьми всередині під’їхали до її будинку та відвезли в невідомому напрямку.

Жодних причин затримання окупанти не називали, а з батьками викраденої, які намагались отримати якусь інформацію в місцевій “комендатурі”, відмовлялися говорити. Згодом російські силовики повідомили, що Горобцова перебуває в окупованому Криму, а тому в розшуку, про який просили рідні, відмовили.

Водночас росіяни наголосили, що Горобцова виступала із засудженням російської війни, а тому щодо неї застосують відповідні міри”.

Окупована частина Херсонщини та Запорізької області, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є регіоном, де викрадають людей найчастіше.

Для утримання заручників росіяни на Херсонщині використовують будівлі СІЗО, у деяких населених пунктах, наприклад у Новій Каховці, облаштовують для цього гаражі та підвали, а в самому Херсоні людей тримають на території дитячого приймальника-розподільника.