Росіяни утримують іспанського волонтера Маріо в окупованому Криму – правозахисники

Іспанського волонтера Мар’яно Гарсіа Калатаюда (Маріо), який зник у Херсоні на початку повномасштабного вторгнення Росії, перебуває у тимчасово окупованому Криму, росіяни утримують його у СІЗО Сімферополя.

Про це повідомляють у правозахисній організації “Крим SOS”.

“Як стало відомо “КримSOS”, волонтер з Іспанії Мар’яно Гарсіа Калатаюд перебуває у СІЗО Сімферополя. Наразі там також перебувають кілька десятків громадян України, яких окупанти викрали у південних областях”, — розповів аналітик правозахисної організації Євгеній Ярошенко.

Мар’яно Гарсіа Калатаюд — громадянин Іспанії, який вісім років проживає в Україні та займається волонтерською діяльністю.

19 березня чоловік пішов на акцію за Єдність України в тимчасово окупованому Херсоні, після чого зник. Згодом місцеві активісти повідомили про те, що Маріо утримувався у Херсоні, проте згодом його звільнили. Вийти на зв’язок з волонтером не вдалося і його доля була невідома.

З початку повномасштабного вторгення Росії, російські військові систематично викрадають на тимчасово окупованих територіях проукраїнських активістів, волонтерів, а також представників міжанродних організацій. Нерідко їх переправляють через адмінмежу з тимчасово окупованим Кримому, передають до ФСБ, та утримують на території півострову.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter