СБУ затримала президента “Мотор Січ” Богуслаєва за підозрою у співпраці з РФ

У Запоріжжі Служба безпеки України 22 жовтня затримала колишнього народного депутата, президента “Мотор Січ” – одної з найбільших світових компаній з виробництва двигунів для авіаційної техніки  В’ячеслава Богуслаєва. Його підозрюють у колабораціонізмі й пособництві Росії.

Затриманих під конвоєм везуть до Києва, повідомляє видання Цензор.НЕТ з посиланням на джерела в СБУ.

Як зазначається, відомо, що Богуслаєва підозрюють у роботі на Росію. Він постачав деталі до літаків та вертольотів, які зараз бомбардують Україну. Існують підтвердження роботи на спецслужби Росії, в тому числі і під час війни.

Підозра повідомлена за ст.111-1 (колабораційна діяльність) та ст.111-2 (допомога державі агресору) Кримінального кодексу України.

Про затримання Богуслаєва також повідомив військовий журналіст Андрій Цаплієнко у Telegram.

«Мені стало відомо, що Департамент контррозвідки разом з головним слідчим управлінням СБУ затримали президента та співвласника «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва. Його зараз везуть до Києва. Його підозрюють в постачанні двигунів та запчастин до них для російських гелікоптерів Мі-8, Мі-28 та Ка-52. Тих самих, які протягом кожного з 240 днів війни завдавали та завдають ударів по українських воїнах. Схема постачання була багатоступеневою та працювала через три країни. Близький Схід, Європа, Азія. Які саме, невдовзі дізнаємося від Служби Безпеки», – написав Цаплієнко.

Він додав, що разом з Богуслаєвим затримали і начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності «Мотор Січ».

Цаплієнко також опублікував фото затримання Богуслаєва в його будинку у Запоріжжі.

В’ячеслав Богуслаєв був народним депутатом V, VI, VII та VIII скликань Верховної Ради, довіреною особою кандидата на посаду президента України Віктора Януковича. До парламенту V, VI, VII скликань обирався від Партії регіонів, у Раді VIII скликання входив до проросійської депутатської групи «Воля народу». Голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року. На парламентських виборах 2019 року на окрузі в Запоріжжі програв кандидату від «Слуги народу».

ПАТ “Мотор Січ” — один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Розташоване в Запоріжжі. Постачає продукцію до понад 100 країн світу.

Нагадаємо:

  • У березні 2021 року РНБО України ухвалила рішення про повернення заводу «Мотор Січ» у державну власність. На такий крок держава зважилася після того, як Богуслаєв продав понад 50% акцій підприємства, які йому належали, китайській Skyrizon Aircraft Holdings Limited за 250 млн доларів.
  • 4 серпня 2020 року група DCH українського олігарха Олександра Ярославського заявила, що спільно з китайськими інвесторами, що представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited, розвиватимуть авіапідприємство «Мотор Січ» і українське авіабудування.
  • 20 листопада АМКУ відхилив заявку DCH Олександра Ярославського і його китайських партнерів Skyrizon про покупку контрольного пакету акцій ПАТ «Мотор Січ».
  • Пов’язаний із китайською армією холдинг цікавили технології створення турбореактивних двигунів для літаків і крилатих ракет для китайської авіаційної промисловості. Проти передачі цих технологій Китаю виступали США.