Суд у Чехії частково виправдав учасника окупації Криму Франчетті

Олександр Франчетті

Міський суд Праги частково виправдав учасника російської окупації Криму Олександра Франчетті, якого прокуратура звинувачувала в організації злочинного угрупування та участі у насильницькому утриманні щонайменше 11 проукраїнські налаштованих людей у Криму в 2014 році.

Про це пише агентство ČTK з посиланням на прокурора Марека Бодлака.

Також суд постановив звільнити Франчетті з-під варти. Втім прокурор має намір подати апеляцію на рішення суду.

Засідання суду тривало шість годин та проходило у виїзному режимі у приміщенні празької в’язниці Рузіні.

Нагадаємо:

  • У липні 2019 року слідчі Головного управління Нацполіціі в АРК і Севастополі спільно з прокуратурою АРК повідомили про підозру в участі в незаконному збройному формуванні 46-річному громадянину РФ Олександру Франчетті. Матеріали стосовно підозрюваного громадянина РФ були направлені для його оголошення в державний/міжнародний розшук.
  • 12 вересня 2021 року стало відомо про затримання Франчетті поліцією Чехії в аеропорту Праги. Його було затримано на підставі ордера на арешт, виданого Україною.
  • МЗС України розпочала роботу над екстрадицією Франчетті для передачі його правосуддю в Україні.
  • 18 лютого Міський суд Праги 18 лютого дозволив екстрадицію Франчетті. Втім у червні Верховний суд Праги змінив попереднє рішення про екстрадицію в Україну через війну.

Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Туристи Путіна: Олександр Франчетті» спецпроекту «Шуцмани Путіна» розповідав про долю громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Северный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя». Після закінчення «російської весни» на півострові він виявився вже не потрібен Росії. Франчетті виїхав на ПМЖ до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму.