Судді, яка відмовлялася подавати е-декларацію через “релігійні переконання”, повідомлено про підозру в умисному недекларуванні

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру в умисному недекларуванні майна судді Київського окружного адміністративного суду Олександрі Брагіній. Вона відмовлялася подавати електронні декларації нібито через “релігійні переконання”. 

Про це повідомили в прес-службі НАЗК.

За даними САП та Національного антикорупційного бюро суддя, попри можливість подати декларацію в порядку, визначеному Законом України «Про запобігання корупції», а скерувала декларацію за 2020 рік до НАЗК у письмовому вигляді нібито з релігійних переконань.

В антикорупційній прокуратурі зазначили, що Національне агентство із запобігання корупції та НАБУ зібрали достатньо доказів, які свідчать умисне неподання суддею декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції».

Нагадаємо, що у 2020 році суддя Київського адміністративного суду Олександра Брагіна подала до НАЗК паперову декларацію за 2019 рік, заявивши, що через «релігійні переконання» не може отримати електронний цифровий підпис. Тоді НАЗК відмовилося прийняти таку декларацію. Суддя навіть подавала позов до НАЗК в Окружний адміністративний суд міста Києва та вимагала прийняти декларації в паперовому вигляді. ОАСК тоді задовольнив позов, втім НАЗК оскаржило рішення в апеляційному суді. Суд апеляційної інстанції постановив, що наявність релігійних переконань не може бути підставою для неподання декларації в електронному вигляді.

.