Кримського “суддю”, який арештовував заступника голови Меджлісу Джелялова, заарештовано за порушення звичаїв війни

"Київський райсуд Сімферополя". Фото: Кримська солідарність

Шевченківський районний суд Києва заочно заарештував колишнього українського суддю, нині так званого “суддю” незаконно створеного в тимчасово окупованому Криму “Київського районного ссуду Сімферополя” Віктора Крапко. Він обвинувачується у порушенні законів та звичаїв війни.  

Ухвалу про арешт кримського “судді” суд у Києві виніс 23 вересня, передає Бюро судової інформації.

6 вересня 2021 року Крпако заарештував першого заступника голови Меджлісу кримькотатарського народу Нарімана Джелялова у рамках сфальшованої справи про «диверсію на газопроводі» у селі Перевальне. У вересні 2022 року Нарімана Джелялова було засуджено до 17 років позбавлення волі.

У матеріалах справи, слідчий Служби безпеки України зазначає, що Віктор Крапко незаконно заарештував Джелялов, тим самим грубо порушив вимоги ст. 64 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949, що виразилось у незастосуванні законодавства України на тимчасово окупованій території Криму.

16 вересня 2022 року «суддю» Віктора Крапка оголошено у розшук.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 21 вересня 2022 року Нарімана Джелялова засуджено до 17 років позбавлення волі, Асана Ахтемова – до 15, Азіз Ахтемов отримав 13 років колонії.