У Києві за порушення законів та звичаїв війни судять 4 кримських “суддів”

Віктор Можелянський, "суддя" "Київського районного суду" Сімферополя

У київських судах на розгляді перебувають справи проти чотирьох кримських “суддів”, обвинувачених у порушенні законів та звичаїв війни. Лариса Лихачова, Михайло Бєлоусов, Віктор Можелянський та Андрій Кулєшов у 2014 році після окупації півострова Росією зрадили присязі та перейшли працювати до незаконно створених окупантами “судових органів”.

Про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини.

У Дарницькому районному суді Києва розглядається справа проти “судді” “Вірменського міського суду республіки Крим” Лариси Лихачової. За матеріалами слідства, брала безпосередню участь у реалізації політики РФ, спрямованої на витіснення українців, незгодних з окупаційним режимом.

Зокрема ухвалила рішення про видворення з території півострова 33 громадян України. Аргументацією для “судді” було те, що ці люди нібито не мали дозвільних документів. Але українське законодавство не передбачає необхідність подібних документів для проживання на території Криму.

За воєнний злочин судять також “суддю” Київського районного суду Сімферополя Михайла Бєлоусова. Його обвинувачують у політичному переслідуванні українських активістів, що є частиною політики Російської Федерації. Бєлоусов незаконно засудив до 10 років ув’язнення активіста Андрія Коломійця, визнавши його винним у “замаху на вбивство двох працівників “Беркуту” під час Революції Гідності в Києві.

“Суддя” також неодноразово виносив рішення проти кримськотатарських активістів. Він присудив штраф 30 тисяч рублів Заїру Смедляєву за те, що той “самостійно сів у автобус” російських силовиків, коли ті затримували інших кримськотатарських активістів.

В Оболонському районному суді Києва розглядається справа проти “судді” “Сімферопольського районного суду” Андрія Кулішова, який виніс обвинувальний вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову, засудивши його до двох років позбавлення волі.

У Деснянському районному суді Києва 1 листопада продовжиться розгляд справи за порушення законів і звичаїв війни проти “судді” “Київського районного суду” Сімферополя Віктора Можелянського. У 2017 році він також розглядав справу Умерова. Саме Можелянський виніс вирок учаснику Євромайдану в Києві Олександру Костенку — 4 роки і 2 місяці позбавлення волі. Він засудив проукраїнського активіста за події, які взагалі відбулися не в Криму, а на майдані у Києві. Також Можелянський після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну продовжує виносити рішення проти кримськотатарських активістів та кримчан, не які виступають проти війни. У березні цього року “суддя” оштрафував на 35 тисяч рублів кримчанку, яка 9 березня біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Сімферополі поклала квіти і картонну табличку синьо-жовтого кольору, на якій написано фломастером «Ні війні».

Наразі, за інформацією Медійної ініціативи з прав людини, жодня з 4 справ проти кримських “суддів” за порушення законів та звичаїв війни поки не пройшла стадію підготовчого засідання.

24 жовтня 2022 року Шевченківський районний суд Києва виніс вирок голові так званого “Київського районного суду” Сімферополя в тимчасово окупованому Криму. За державну зраду Андрія Долгополова засуджено до 13 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.