За нібито участь в батальйоні ім.Номана Челебіджихана в Криму засуджено понад 30 українців – Мартиновський

Майже 40 громадян України є фігурантами кримінальних справ про нібито участь в батальйоні ім.Номана Челебіджихана, які фальсифікують російські силовики. З них більше 30 осіб вже отримали реальні строки позбавлення волі.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомив Роман Мартиновський — відомий фахівець з міжнародного гуманітарного та кримінального права, адвокат, експерт Регіонального центру прав людини.

Він наголосив, що з точки зору законодавства, всі ці справи є абсурдними, адже «офіційним доказом» начебто незаконності цього батальйону російське правосуддя вважає лист МЗС РФ про відсутність інформації, що батальйон належить до Збройних Сил України.

Обвинувачення ґрунтуються на показах підставних свідків, а до відповідальності притягуються навіть ті громадяни України, які ніколи не входили до складу батальйону і не мали до нього жодного відношення. «Іноді достатньо того, щоби свідок сказав: «Впізнаю цю особу по фотокартці як таку, що перебувала у складі батальйону». Як вона перебувала? Що вона там робила? Можливо, вона просто привезла волонтерську допомогу. Але якщо свідок каже, цього досить, щоби людині дати 8, 10 чи 12 років позбавлення волі», — сказав Мартиновський.

Він вказав, що саме таким шляхом в РФ намагаються притягнути до відповідальності Олексія Кисельова — колишнього командира корабля «Славутич» ВМС України, військового пенсіонера і волонтера, якого росіяни викрали в окупованому Генічеську наприкінці липня 2022 року. «Переконаний, що він не перебував у складі цього батальйону. Як і інші, постраждав лише через те, що опинився в полі зору осіб, яких РФ виставляє як свідків», — додав експерт.

Як повідомляв ЦЖР, Олексія Кисельова катували струмом та били протягом 5 днів в професійно-технічному училищі №17 Генічеська, де зараз базується підрозділ Росгвардії. Через 5 діб його перевезли в Сімферополь, у будівлю «кримського управління ФСБ», де продовжили знущання та тортури. Тільки після цього слідчий ФСБ провів офіційне затримання та відкрив кримінальну справу. 29 липня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував його на два місяці. 23 вересня арешт продовжили до 27 листопада.

Про як ФСБ фальсифікує «справу» проти екскомандира корабля «Славутич» читайте в нашому матеріалі.

Повний текст бесіди Романа Мартиновського з головною редакторкою Центру журналістських розслідувань Валентиною Самар читайте за посиланням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter