Амстердамські правозахисники закликали Росію відновити ліцензії кримським адвокатам, які захищають політв’язнів

Кримські адвокати Назім Шейхмамбетов, Ліля Гемеджі та Рустем Кямілєв Фото: crimean-solidarity.org

Амстердамські правозахисники звернулись до Росії з вимогою відновити ліцензії адвокатів з окупованого Криму Лілі Гемеджі, Рустема Кямілєва та Назіма Шейхмамбетова з окупованого Криму,які захищають політв’язнів на півострові. 

Про це йдеться у заяві нідерландської організації “Lawyers for lawyers”і, які захищають права захисників.

Правозахисна організація випустила заяву із засудженням позбавлення Лілі Гемеджі, Рустема Камільова та Назима Шейхмамбетова їхнього адвокатського статусу в Криму та просить припинити переслідування захисників у РФ, зокрема, на адміністративному та судовому рівнях, щодо них та всіх адвокатів-правозахисників у Криму.

Крім того правозахисники звертають увагу, що це вже не перша спроба окупантів перешкодити роботі правозахисників в окупованому Криму.

“Протягом останніх років Lawyers for Lawyers повідомляли про переслідування адвокатів Едема Семедляєва, Еміля Курбедінова та Лілії Гемеджи“, – констатують правозахисники.

Правозахисні адвокати Ліля Гемеджи та Рустем Кямильов подали позов до незаконного формування, що називає себе “залізничним районним судом Сімферополя”. Своїм позовом адвокати рішення “адвокатської палати республіки Крим” про позбавлення їхнього адвокатського статусу.

Нагадаємо, у серпні 2022 року у Росії адвокатська палата Чечні позбавила професійного статусу адвокатів Лілю Гемеджі, Рустема Кямілєва та Назіма Шейхмамбетова з окупованого Криму, які захищають політв’язнів на півострові. Юристи не зможуть брати участь у кримінальних справах. Крім того, вони не мають права складати іспит на повторне набуття адвокатського статусу протягом року.