Ексміністра освіти Табачника підозрюють у координуванні роботи гауляйтерів окупованих РФ територій

Дмитру Табачнику, ексміністру освіти і науки часів президента-втікача Віктора Януковича, повідомлено про підозру в держзраді. Він співпрацював з ФСБ у підривній діяльності проти України та координував роботу «керівників» окупаційних «адміністрацій» тимчасово захоплених військами РФ територій Херсонської та Запорізької областей Володимира Сальдо і Євгена Балицького. Табачнику загрожує довічне ув’язнення.

Відповідний документ слідчого СБУ опублікований на сайті Офісу генерального прокурора.

В ньому вказується, що не пізніше початку травня Табачник погодився співпрацювати з Федеральною службою безпеки Росії та допомагати їй у здійсненні підривної діяльності проти України.

Зокрема, як зазначається, ексміністр координував роботу «керівників адміністрацій» тимчасово захоплених військами РФ територій Херсонської та Запорізької областей Володимира Сальдо і Євгена Балицького у сфері охорони здоров’я, освіти й підготовки до псевдореферендумів. Він також сконтактував їх із заступником міністра охорони здоров’я Росії Андрєєм Плутиницьким 1 травня 2022 року, щоб допомогти окупантам організувати процеси в сфері охорони здоров’я в зайнятих районах.

За даними СБУ, Табачник діяв від імені вищих російських органів влади, у тому числі ФСБ, виконуючи домовленості з представниками країни-агресора.

Крім того, слідчі з’ясували, що ексміністр освіти 18 червня листувався з Сальдо для організації його зустрічі з «міністром надзвичайних ситуацій» тимчасово окупованого Криму, метою якої було вирішення питань щодо створення «служби з надзвичайних ситуацій», підписання «договору» про співпрацю з так званим «Управлінням внутрішніх справ Херсонської області» й формування служби «112».

У липні Дмитро Табачник запитував у «глав» окупаційних «адміністрацій» Херсонської та Запорізької областей Сальдо й Балицького інформацію про кількість промислових, медичних і навчальних об’єктів та людей з метою організації їх озброєної «охорони». Згодом зрадник підготував для заступника голови російського уряду Марата Хуснулліна проєкт відповідного «документа». Там також була вказана потреба в охороні «виборчих дільниць» у згаданих регіонах.

Однак, за даними слідства, уже 16 серпня Табачник доповідав представнику ФСБ про некомпетентність так званого «керівника» захопленої частини Запорізької області Балицького в питаннях створення мережі аптек у захоплених агресором районах, ціноутворення на медикаменти й зберігання вакцин та інсулінів.

Офіс генпрокурора також опублікував повістки ексміністру освіти і науки України про виклик для отримання письмового повідомлення про підозру в держзраді.

Як повідомлялося, у липні 2015 року СБУ оголосила в розшук Дмитра Табачника. Йому інкримінувалася ст.191 ч.5 КК України (розкрадання державного майна в особливо великих розмірах). У розділі «розшук» сайту МВС України було зазначено, що Табачника визначено як особу, яка ховається від органів прокуратури, і що він зник 8 червня 2015 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter