ФСБ оголосила про затримання чергових «терористів» з Мелітополя

ФСБ РФ заявило про затримання двох чоловіків та жінки, які нібито готували «вибух на ринку в Мелітополі, а також інші теракти».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

На відео затримані заявили, що нібито «проживали на підконтрольній Україні території, скоїли злочин». Після цього, нібито, на «них вийшли працівники правоохоронних органів України і запропонували «відмазати» від покарання. Натомість запропонували вчинити теракт в окупованому Мелітополі».

мелитополь

«З другом вчинили грабіж. На нас вийшов співробітник правоохоронних органів з пропозицією, що нас «відмажуть», натомість ми поїдемо в Мелітополь вчиняти диверсійні дії в людному місці. Ми поїхали, підняли “клад” – два пістолета, граната і вибухівка з детонаторами», – розповідає один з затриманих.

«Коли я вчинив на території України злочин, поступила пропозиція зустрітися зі співробітниками СБУ і в подальшому працювати на них. Поступила команда зробити саморобний вибуховий пристрій і підірвати його в людному місці», – каже другий затриманий.

«З приводу бомби, яку вони привезли, я знала. І коли я їх везла на місце закладки бомби, нас затримали правоохоронці», – повідомляє затримана.

Попри прикрите обличчя (імовірно, щоб не було видно слідів тортур), жінку мелітопольці ідентифікували.

Це Яніна Акулова, що працювала масажисткою в Мелітополі.

Інформація про її зникнення публічно озвучена 19 жовтня на ресурсі «Викрадені мелітопольці» Вказано, що зникла жінка 11 жовтня.

Також на цьому ресурсі є інформація, що 11 жовтня зник Антон Жуковський.

Саме громадян України Яніну Акулову, Антона Жуковського та Дмитра Сергєєва постановою Лефортівського суду від 23 листопада відправлено під арешт за підозрою у підготовці теракту та незаконному зберіганні зброї.

«Постановою Лефортівського районного суду Москви від 23 листопада 2022 року стосовно Акулової Янини Петрівни, Жуковського Антона Миколайовича, Сергєєва Дмитра Сергійовича обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту на два місяці, тобто до 23 січня 2023 року. Усі троє є громадянами України» , – сказано в повідомленні суду.

Заарештовані підозрюються у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 30 та п. «а» ч. 2 ст. 205 («Приготування до вчинення теракту організованою групою осіб»), ч. 4 ст. 222 («Незаконне зберігання зброї, вчинене організованою групою»), ч. 4 ст. 222.1 КК РФ («Незаконне зберігання вибухових речовин, вчинене організованою групою»).

За даними телеграм-каналів, всіх трьох підозрюють «в підготовці вибуху на Ризькому ринку в Мелітополі, а також в тому, що вони 18 вересня підірвали автомобіль, у якому перебували громадянин РФ Михайло Щетинін, так званий начальник адміністративно-господарського відділу міністерства майнових та земельних відносин Запорізької області України та громадянин РФ Сергій Горбунов, так званий «в.о. заступника директора служби державної реєстрації та кадастру».

Центр журналістських розслідувань збирає свідчення і публікує матеріали про фальсифіковані справи про звинувачення у тероризмі громадян тимчасово окупованих територій України.

Історії «терористів» дуже схожі – людей спочатку викрадають, а потім через деякий час, необхідний для того, щоб катуваннями і погрозами змусити зізнатися будь в чому, оприлюднюють відео з “показаннями».

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.