Гаазький суд виніс вирок у справі про збиття МН17: Гіркін, Дубинський, Харченко винні

Окружний суд Гааги виніс остаточний вирок у справі  про збиття авіалайнера MH17 у 2014 році. Суд визнав винними у знищенні рейсу Ігоря Гіркіна, його підлеглих Сергія Дубінського та Леоніда Харченка. Олега Пулатова виправдали.

Суд визнав доведеною версію звинувачення, що літак було збито ракетою ЗРК “Бук”, який перебував у полі під Первомайським у Донецькій області. Ця територія на той час контролювалася бойовиками, підконтрольними Росії.

Суд, зокрема, встановив, що Дубинський та Харченко функціонально були причетні до постачання з Росії ЗРК “Бук” для запуску ракети, а також до його евакуації, зазначивши, утім, що основною ціллю мали бути українські військові літаки, пише “Європейська правда“.

“Харченко прозвітував перед Дубінським про використання ЗРК і потім виконав вказівку про вивезення”, – заявив суддя Гендрік Стейнхаус, наголосивши, що обвинувачувані знали, що запуск ракети призведе до смерті людей.

Суд також вважає, що намір збивати військові, а не цивільні літаки, не зменшує вину обвинувачуваних. “Обвинувачувані, що не є комбатантами, не мали право здійснювати обстріл також військового літака”.

Рівень співучасті Ігоря Гіркіна є іншим, але його суд також визнав винним. Так, суддя постановив, що Гіркін не давав розпорядження про збиття літака: “Гіркін відповідав за збиття українських літаків та гелікоптерів. Однак з перехоплених переговорів виходить, що Гіркін не знав, що була випущена ракета “Бук”, до її запуску. Через це ми не можемо говорити, що він був класичним співучасником”.

Утім, його як керівника співучасть у вбивстві 298 пасажирів та членів екіпажу рейсу MH17 суд вважає доведеним. “Немає доказів того, що Гіркін до 17 липня знав, що буде застосована ракета “Бук”, та можна припустити, що він уявляв, що будуть людські жертви”, – наголосив суддя та додав: “Вони винні в убивствах 298 разів”.

Заочно Ігорь Гіркін, Сергій Дубінський та Леонід Харченко засуджені до довічного ув’язнення.

Винесене судом рішення може бути оскаржене. Для прокуратури й обвинувачених термін оскарження становить 14 днів після винесення вироку.

Нагадаємо, пасажирський Boeing-777 “Малайзійських авіаліній”, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу “Бук”, який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК “Бук”. Це громадяни Росії: колишній офіцер фсб, колишній “міністр оборони” так званої “днр” Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник гру генштабу збройних сил рф, глава “гру днр” Сергій Дубинський, підполковник гру Олег Пулатов, а також громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці “ДНР”.

Судовий процес тривав понад 2 роки – з березня 2020 року.