Кримських татар, активістів “Кримської солідарності” засудили в РФ до 13 та 14 років ув’язнення

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вирок п’ятьом активістам громадського руху “Кримська солідарність”. Їх визнали винними у нібито “терористичній діяльності та спробі захоплення влади” та засудили до позбавлення волі на строки від 13 до 14 років у колонії суворого режиму.

Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

47-річного будівельника Енвера Аметова та 54-річного будівельника Яшара Муедінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадських журналістів Руслана Сулейманова, 43-річного помічника кухаря Рустема Шейхалієва та 37-річного викладача математики та інформатики Османа Арифмеметова засудили до 14 років.

Політв’язні проведуть у в’язниці чотири роки, а потім ще рік будуть обмежені у свободі пересування, яке включає заборону на залишення місця постійного проживання з 22-ї до 6-ї години, залишення території муніципальної громади, заборону змінювати місце проживання, необхідність бути двічі на місяць для реєстрації в кримінально-виконавчій інспекції, заборону відвідувати місця проведення масових заходів та участь у них.

Підсудні винними не визнали себе і вважають своє переслідування політичним.

Вилучену під час обшуків ісламську літературу знищать як предмети, заборонені до звернення, ухвалив суд. Інші предмети підлягають поверненню, арешт на земельну ділянку Енвера Аметова підлягає зняттю.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року у тимчасово окупованому Криму у мікрорайонах Кам’янка та Строганівка міста Сімферополь одночасно пройшли наймасовіші обшуки у будинках кримських татар. Слідчі дії закінчилися затриманням за звинуваченням у тероризмі, а саме в участі у забороненій у РФ, але легальній на всій території України, зокрема в Криму, релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Усього під слідством тоді опинилися 25 осіб. Через величезний обсяг матеріалів правоохоронці безпрецедентно розділили кримінальну справу по п’ять п’ятірок підсудних. Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами.

У “Кримській солідарності” вказують, що кримінальна справа проти кримських татар ґрунтується “на стовпах, що склалися за кілька років переслідування: аудіо- та відеозаписи релігійних бесід обвинувачених, які підслуховувала ФСБ, на свідченнях прихованих свідків, яких неможливо ідентифікувати, незаконних суддів, на свідченнях представників спецслужб, понятих та на експертних висновках Міжрегіонального центру експертизи та оцінки в Казані, що протягом багатьох років працює з ФСБ.

Нагадаємо, у селищі Строганівка Сімферопольського району протягом двох діб шукали зниклого сина політв’язня Руслана Сулейманова – Мусу Сулейманова. Дитина гралася біля будинку разом зі своєю старшою сестрою. Вона лишилась без нагляду дорослих на 10-15 хвилин, оскільки його маму покликала хвора свекруха. Хлопчика знайшли утопленим 26 липня 2020 року.

Слідчий ФСБ Сергій Махнєв не відпустив Руслана Сулейманова на похорон сина.