В Росії набрав чинності другий незаконний вирок севастопольцю Дмитру Штиблікову за сфабрикованою “справою”

Дмитро Штибліков

В Росії набрав чинності другий незаконний вирок  Дмитру Штиблікову, якого у квітні суд в Ростові-на-Дону засудив його до 19 років 6 місяців позбавлення волі за сфабрикованою “справою” про нібито «державну зраду». Апеляційний “суд” відхилив скаргу захисту. 

Про це повідомляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

«Російський суд відхилив апеляційну та касаційну скарги захисту військового експерта, українського журналіста з Криму Дмитра Штиблікова – злочинний вирок про 19 років і 6 місяців позбавлення волі вступив у дію», – йдеться у повідомленні.

У відомстві нагадали, що 16 листопада 2017 року у Севастополі окупаційний «суддя» Геннадій Володимирович Нікітін засудив Штиблікова до п’яти років колонії суворого режиму та штрафу у 200 тисяч рублів за обвинуваченням у так званому «плануванні диверсійних акцій на об’єктах військової інфраструктури та життєзабезпечення у Севастополі». Севастополець відбув покарання, але на свободу так і не вийшов.Натомість ФСБ сфабрикувала проти нього нову “справу”.

«Обидва вироки проти Дмитра є незаконними та помстою за його проукраїнську позицію. Представництво висловлює підтримку Дмитру Штиблікову та його родині. Україна робить все для надання допомоги родинам бранців Кремля, якомога швидшої деокупації Криму, звільнення незаконно затриманих і притягнення до відповідальності усіх винних у злочинах проти цивільного населення», – заявили у представництві президента.

Як повідомлялось, 8 листопада 2021 року Штибліков мав вийти на свободу у зв’язку з завершенням строку покарання у незаконній справі «кримських диверсантів». Однак, того ж дня він був етапований з московського СІЗО ФСБ «Лефортово» до Ростова-на-Дону, на нього була заведена нова незаконна справа, цього разу – за статтею 275 КК рф (державна зрада).

27 квітня 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону суд оголосив новий вирок Штиблікову, якого засудили до 19 років та 6 місяців позбавлення волі нібито за «державну зраду».

Нагадаємо:

  • 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.
  • Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.
  • 18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили.
  • 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.