Прокуратура АРК повідомила про підозру 10 “військовим комісарам” в окупованому Криму через мобілізацію кримчан

Прокуратура Автономної Республіки Крим встановила повідомила про підозри у вчиненні воєнних злочинів 10 “військовим комісарам” різних районів окупованого Криму за проведення призивної компанії та мобілізації кримчан.

Про це повідомили в прокуратурі АРК.

У відомстві також зазначили, що про підозру повідомлено і громадянину України, який надавав допомогу окупаційній владі Криму під час проведення призовів.

“На розгляді в судах перебувають 3 обвинувальні акти стосовно окупаційних військових комісарів Сімферопольського району та міста Алушти; міста Феодосії та Кіровського району, а також міста Красноперекопськ й Красноперекопського району «Республіки Крим»”, – додали в прокуратурі.

“Військові комісари” обвинувачуються  за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Санкція статті передбачає до дванадцяти років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові, оскільки згідно статті 51 IV Женевської конвенції країна-окупант повинна утримуватись від залучення у будь-якому вигляді населення окупованих територій до військової служби.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).