Прокуратура АРК повідомила про підозру двом кримським “суддям” за незаконну депортацію українців з Криму

"Євпаторійський міський суд" у тимчасово окупованому Криму

Прокуратура АРК повідомила про підозри двом “суддям” незаконного «Євпаторійського міського суду Республіки Крим». Вони, керуючись законодавством РФ, винесли рішення про депортацію українців з території тимчасово окупованого півострова.  

Про це повідомляє прокуратура АРК і міста Севастополя.

За матеріалами слідства, підозрювані безпосередньо брали участь у реалізації політики держави-окупанта, що спрямована на зміну демографічного складу населення півострова та фактично забезпечували незаконну депортацію українців.

“Своє рішення вони мотивували, нібито, відсутністю дозвільних документів та порушенням «правил перебування на території РФ». Однак, громадяни України, які на момент початку збройного конфлікту законно перебували в Криму, знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права і не потребують жодних додаткових документів. Тобто окупаційна влада не має законних підстав примусово переміщувати чи депортувати українців з місць свого проживання», – йдеться в повідомленні.

За інформацією Бюро судової інформації, мова йде про “суддів” Ігоря Вільхового та Людмилу Кротову.

Дії підозрюваних кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до дванадцяти років позбавлення волі.

У прокуратурі АРК нагадали, що фактично з самого початку окупації півострова, РФ розпочала зміну демографічного складу населення півострова, кінцева мета якої полягає у витісненні з Криму громадян України, незгодних з окупаційним режимом, та заселенні півострова громадянами РФ.

«Усі ці дії є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права, зокрема, положень Конвенції про захист цивільного населення 1949 року. Досудове розслідування здійснюється СУ ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі», – додали в прокуратурі.

  • Прокуратура АР Крим та Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування скерувала до суду обвинувальні акти стосовно п’яти колишніх кримських суддів, які після окупації Криму зрадили присязі на вірність народу України та перейшли працювати до окупаційних «судів» півострова.