Прокуратура АРК повідомила про підозру співробітнику ФСБ, котрий катував журналіста Єсипенка

Прокуратура Автономної Республіки Крим встановила особу та повідомила про підозру співробітнику Федеральної служби безпеки Росії в окупованому Криму. За матеріалами слідства, підозрюваний причетний до катування журналіста Владислава Єсипенка. 

Про це повідомили у прокуратурі АРК.

“Старший оперуповноважений” Управління ФСБ в Криму у березні 2021 року біля села Перевальне затримав Владислава Єсипенка, який декілька останніх місяців перебував у Криму з робочим візитом. Коли оперативник провів огляд автівки журналіста, то нібито «виявив» у ній вибуховий пристрій. Без процесуального оформлення, підозрюваний затримав журналіста та разом з іншими «правоохоронцями» перевіз його до Бахчисараю та помістив у підвал.
За даними Бюро судової інформації, мова йде про Дениса Коровіна.
“Застосовуючи фізичну силу, електричний струм та моральний тиск, «правоохоронці» змусили затриманого зізнатися у злочині, якого він не вчиняв, а саме у незаконному виготовленні, переробленні чи ремонті вибухових пристроїв. Також його змусили підписати заздалегідь підготовлені вказаним оперативником процесуальні документи та вказати місце розташування тайника з вибухівкою. За версією окупантів, саме там Єсипенко дістав компоненти для гранати, що ніби виявили у його автомобілі”, – повідомили у прокуратурі.
Таким чином, підозрюваний порушив заборони передбачені Конвенцією про захист цивільного населення під час війни 1949 року, а також порушив закони та звичаї війни (ст. 438 КК України).

Нагадаємо:

  • 10 березня 2021 року в Криму співробітники ФСБ затримали двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня, – Єлизавету Павленко і Владислава Єсипенко, які покладали квіти до пам’ятника Шевченку. 12 березня про їх затримання повідомило видання Крим.Реалії.
  • 16 березня ФСБ повідомила про затримання Владислава Єсипенка, заявивши, що він нібито працює на Службу зовнішньої розвідки України і що в його машині знайшли вибуховий пристрій. «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Єсипенка до 11 травня 2021 року, він підозрюється за ч.1. ст.223.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів).
  • 6 квітня 2021 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на арешт Владислава Єсипенка. На засіданні журналіст розповів подробиці того, як його після затримання 10 березня катували російські силовики, щоб вибити зізнання про нібито роботу на українську розвідку.
  • На початку травня 2021 року стало відомо, що в Криму Владиславу Єсипенко інкримінують ще одне обвинувачення – за ст. 222 КК РФ (Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів).