Російський прокурор зарахував юридичні поради в телефоні кримського політв’язня Джеббара Бекірова як доказ обвинувачення

У Південному окружному військовому суді  РФ державний обвинувач оприлюднив матеріали в кримінальній справі “другої севастопольської групи “Хізб ут-Тахрір”. Серед доказів слідство наводить дискусії підсудних про Османську імперію та документ із юридичними порадами в телефоні Бекірова.

Про це повідомляє рух “Кримська солідарність”.

Прокурор Ігор Надолінський зачитав з телефону текстовий документ “Юридична консультація”. Цей файл містить інформацію про те, як правильно діяти під час обшуків та інших оперативно розшукових заходів: “зашифрувати телефони, ввімкнути аудіозапис або вийти в прямий ефір”. Зокрема там також є поради подумати, кому можна зателефонувати в такій ситуації та не чіпати книгу, якщо її підкинули.

Також прокурор зачитав зачитав стенограми з витримками діалогів підсудних про халакат (релігійний урок), дават (заклик до Ісламу), намаз (щоденна п’ятиразова молитва). Серед іншого також були обговорення тимчасової окупації Криму та історичних фактів про Османську імперію. Прокурор наполягає, що розмова має стосунок до матеріалів кримінальної справи.

З протоколу огляду предметів, вилучених під час обшуку, “прокурор” звернув увагу на книги “Основи ісламської нафсії” видавництва релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”, “Програма “Хізб ут-Тахрір”, прапори з фразою “Немає Божества, окрім Аллаха”. Підсудний у протоколі стверджував, що друкарську літературу йому підкинули силовики.

Нагадаємо, 17 серпня у Криму пройшли нові масові обшуки у будинках кримських татар мусульман у Сімферопольському, Бахчисарайському районах Криму та у Балаклавському, Нахімівському районах Севастополя. Слідчі заходи проводили співробітники ФСБ, ЦПЕ та ОМОНу.

Було затримано п’ятьох осіб. У Нахімовському районі міста Севастополя співробітники ФСБ відвезли активістів Рустема Мурасова та Рустема Таїрова, у Балаклавському районі Севастополя – Джеббара Бекірова, у Бахчисарайському районі – активіста Завура Абдуллаєва, у Сімферопольському районі Криму – Раїфа Февзі.