Ще 11 “суддів” окупованого Криму судитимуть за державну зраду

Прокуратура Автономної Руспубліки Крим скерувала до суду обвинувальні акти проти 11 “суддів” Криму, які у 2014 році напочатку окупації півострова зрадили присязі та перейшли працювати до незаконно створених Росією “судових органів”. 

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

“Вони обійняли різні посади, зокрема й керівні, йдеться про суддю незаконно створеного Апеляційного суду, голову та суддю окупаційного Ленінського районного суду, а також суддів, що перейшли працювати до Нахімовського, Євпаторійського та Сімферопольського, Нижньогірського, Феодосійського районних «судів» так званої Республіки Крим”, – повідомили у відомстві.

За інформацією Бюро судової інформації, обвинувачені: Пекарініна Ірина, Авакян Артур, Цвєтков Олександр, Українець Леся, Рибіна Світлана, Бербеков Длявер, Дудник Анастасія, Плієва Наталія, Козленко Віктор, Колупаєва Ольга, Хіневич Алла.

Усі вони безпосередньо сприяли становленню та зміцненню окупаційних судових на півострові, а також брали участь у формуванні та організації роботи.

Загалом за фактами вчинення державної зради прокуратура автономії повідомила про підозри 713 особам, 225 з яких – судді; 215 обвинувальних актів скеровано до суду, 88 з них стосуються саме суддів; 14 осіб засуджено до державної зради.

Раніше стало відомо, що проти 4 кримських “суддів” у судах Києва на розгляді перебувають справи за порушення законів та звичаїв війни. Лариса Лихачова, Михайло Бєлоусов, Віктор Можелянський та Андрій Кулєшов у 2014 році після окупації півострова Росією зрадили присязі та перейшли працювати до незаконно створених окупантами “судових органів”.

24 жовтня 2022 року Шевченківський районний суд Києва виніс вирок голові так званого “Київського районного суду” Сімферополя в тимчасово окупованому Криму. За державну зраду Андрія Долгополова засуджено до 13 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.