“Справа” проти екскомандира корабля ВМСУ “Славутич”: російський прикордонник не пам’ятає, як пропускав Олексія Кисельова через адмінмежу в Крим

Олексій Кисельов Фото: IPC-Генічеськ

У “Джанкойському районному суді” продовжують розгляд сфальшованої “справи” проти колишнього капітана корабля «Славутич» Олексія Кисельова, якого звинувачують в участі у добровольчому батальйона імені Номана Челебіджихана та підготовці морської блокади Криму. 

Про це пише Кримський процес.

У ході цього судового засідання було допитано свідка звинувачення з числа персоналу російського прикордонного пункту пропуску на адмінмежі між материковою Україною та окупованим Кримом. Свідок повідомив, що він 27 липня здійснював паспортний контроль щодо Кисельова на пункті пропуску «Джанкою». Однак уточнив, що ця обставина йому стала відомою зі слів його безпосереднього керівника, а сам він підсудного не пам’ятає. 

В свою чергу Олексій Кисельов наголосив, що прикордонний контроль не проходив. Одного разу машина зупинилася, на нього хтось подивився і машина поїхала далі.

Також “суд” допитав свідка Сергія Гудима, якого цього року “Київський районний суд” Сімферополя визнав винним у тому, що він був членом добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана. Це свідок дав суперечливі свідчення з яких стало ясно, що на попередньому слідстві він підписував протокол допиту, складений співробітниками слідчих органів і сам відомостями їх цього протоколу не має.

У ході судового засідання Олексій Кисельов розкритикував частину звинувачення щодо «морської блокади Криму», наголосивши, що цілий військовий флот не зміг забезпечити повну блокаду Одеси, а у випадку із півостровом це було технічно не реально.

“Свою присутність на відео з кримінальної справи він пояснив тим, що вчив капітана баркаса на ім’я Тім входу та виходу з Генічної бухти, а також на зовнішній рейд для лову риби, збирання камінчика та перевезення відпочиваючих на далекий пляж. Коли Кисельов зрозумів, що капітан Тім має намір направити катер на вихід у відкрите море, у бік прикордонної зони, він свідомо перерізав маслопровід, маючи на меті запобігти порушенню державного кордону”, – пише видання.

Також Кисельов розповів про тортури у підвалі Генічеського ПТУ. За його словами, його били та катували протягом 5 днів, вимагаючи, щоб він зізнався на камеру, ніби є керівником партизанського руху. Він не погодився, а 27 липня його посадили в автомобіль і повезли до Криму, очі зав’язали ганчіркою.

Наступне засідання заплановане на 6 грудня. Очікується примусовий привід свідка звинувачення Зейтулаєва та забезпечення явки засекреченого свідка під псевдонімом Петров, привід якого суд не може забезпечити, оскільки реальне прізвище свідка засекречено.

Нагадаємо, Олексія Кисельова викрали в окупованому Генічеську наприкінці липня 2022 року. Протягом 5 діб його катували і били струмом в професійно-технічному училищі №17 Генічеська, де зараз базується підрозділ Росгвардії. Після передали ФСБ на адммінмежі з Кримом.

ФСБ фальсифікує проти Кисельова кримінальну справу і обвинувачує у підготовці «морської блокади півострова», яка полягала у фантастичній операції з перекриття  Керченської протоки засобами для вилову мідій, а також в участі у неіснуючому батальйоні ім.Номана Челебіджихана.

29 липня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував його на два місяці. 23 вересня арешт продовжили до 27 листопада.

Після застосованих російськими силовиками тортур і відсутності бодай елементарної медичної допомоги стан здоров’я Олексія Кисельова, який утримується в СІЗО Сімферполя, значно погіршився. Він потребує госпіталізації. Щоб домогтися належної йому медичної допомоги, Кисельов був змушений оголошувати голодування.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter