“Суд” у Севастополі визнав загиблими 17 зниклих моряків із крейсера «Москва»

“Суд” у тимчасово окупованому Севастополі  визнав загиблими 17 моряків знищеного українським ракетами флагмана Чорноморського флоту РФ крейсера «Москва». Раніше вони вважались зниклими безвіти. 

Про це повідомляє видання «Агентство» з посиланням на інформацію «суду».

Справи, щодо яких опубліковано рішення, – про визнання громадян «безвісно відсутнім або про оголошення померлими». Заявниками у цих справах зазначено командира військової частини 42948 – частини крейсера «Москва», а також батьків загиблих військових. 16 справ було розглянуто у червні-серпні, ще одну – у вересні. У 12 справах рішення вже набуло чинності.

Серед позивачів є однофамільці загиблих моряків, про які повідомляли ЗМІ, зокрема Єгор Шкребець, Віталій Бегерський, Данило Герк, Іван Франтін і Леонід Савін.

Дмитро Шкребець, батько Єгора Шкребця, підтвердив, що його сина визнали загиблим. «Пройшли закриті суди за заявами батьків про визнання зниклих синів загиблими. Всі інші зниклі моряки, батьки яких такі заяви не писали, автоматично визнаються загиблими через 6 місяців», – написав він.

Дмитро Шкребець зазначив, що інтереси сімей представляли військова прокуратура та командування частини.

Після затоплення крейсера «Москва» військове слідче управління Слідчого комітету Чорноморського флоту завело кримінальну справу за ч.2 ст.346 КК РФ («навмисне знищення або пошкодження військового майна»). Про це йдеться у відповіді управління Чорноморського флоту на звернення родички одного з моряків, що зникли безвісти, яке опинилося в розпорядженні «Агентства».

Дмитро Шкребець сказав «Агентству», що знайомий із цим документом. Він також знає, що справу було порушено за статтею 346 КК РФ. Про те, що справу порушили саме за цією статтею, знає ще один співрозмовник «Агентства», який розмовляв на умовах анонімності.

Пізніше, як каже Шкребець, справу було передано до Москви і засекречено. Наразі його розслідуванням займаються слідчі в Москві, стверджує співрозмовник «Агентства».

За версією російського Міноборони, на крейсері «Москва» загинули один моряк, ще 27 зникли безвісти.

Як повідомлялось, 13 квітня українські захисники ударом протикорабельних ракет новітнього українського берегового ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун» вразили у Чорному морі флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер «Москва». Російський корабель отримав дуже серйозні пошкодження. Міноборони РФ повідомило про пожежу та детонацію боєзапасу на крейсері «Москва», внаслідок якого корабель отримав серйозні пошкодження, а його екіпаж був повністю евакуйований.

14 квітня Міноборони РФ повідомило, що крейсер «Москва» затонув під час буксирування в умовах шторму через пошкодження корпусу, отримані через пожежу від детонації боєзапасу. Про те, що корабель був уражений українськими ракетами, російське військове відомство промовчало.

Військова прокуратура ЧФ рф заявила, що потоплений внаслідок атаки українських ВМС крейсер «Москва» загинув внаслідок «надзвичайної події» і при цьому нібито не входив до територіальних вод України, а також не брав участь у так званій «спецоперації», як у Росії називають російсько-українську війну.

Батькам матросів-строковиків, які проходили службу на крейсері «Москва», затонулого після атаки українських ракет «Нептун», пропонували визнати синів «померлими внаслідок катастрофи». Військова частина 84201, де служили моряки загиблого крейсера «Москва», включена до списку учасників так званої «спеціальної військової операції».

Влада в Росії відмовлялась визнавати загиблими 27 членів екіпажу крейсера «Москва». При цьому рідних моряків примушували приховувати інформацію про своїх загиблих на «Москві» родичів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter