У кримського політв’язня Джеміля Гафарова стався серцевий напад у російському СІЗО

У 60-річного кримського політв’язня Джеміля Гафарова, фігуранта “справи Хізб ут-Тахрір” стався серцевий напад у російському СІЗО. Йому призначена друга група інвалідності.

Під час судового засідання у Південному окружному військовому суді 7 листопада Гафаров повідомив, що його здоров’я різко погіршилося 27 жовтня. У Гафарова стався серцевий напад. Протягом наступних 4 днів він не міг встати з ліжка.

Рух Кримська солідарність повідомляє, що до політв’язня була викликана швидка, втім лікарі не призначили ніякого лікування. Джеміл Гафаров розповів про те, що має знижену працездатність та болі у суглобах.  Він попросив суд скоротити регламент судових засідань та зустрічатися на процесах максимум один раз на тиждень, щоб організм встигав відпочити навіть від мінімальних навантажень – ходіння сходами, сидіння в одному положенні тощо.

Повідомляється, що медики згодом надали Джемілю Гафарову безстрокову другу групу інвалідності. Згідно з даними з відкритих джерел, основним критерієм встановлення цього діагнозу є порушення життєво важливих функцій організму, приблизно від 70 до 80%.

Також, лікарі виписали підсудному індивідуальні рекомендації та програму для реабілітації. Усі документи політв’язень передав суду.

Кримська солідарність повідомляє, що незважаючи на реальну загрозу життю та здоров’ю підсудного, суддя Валерій Опанасенко не скоротив час засідань. Також головуючий не взяв до уваги рекомендації медпрацівників щодо перерв в умовах трудової діяльності, реабілітації та соціально-побутової адаптації, яких потребує Гафаров. Суддя лишень заявив, що “питання вирішуватиметься щоразу індивідуально, за станом здоров’я підсудного”.

Нагадаємо, Джеміль Гафаров довгий час скаржився на своє здоров’я та визнавався суду, що не може не лише готуватися до процесів, а й перебувати на них. 60-річний чоловік має хронічне захворювання нирок та серця. Йому необхідний регулярний діаліз, очищення крові від різних токсинів, розщеплених речовин та надлишку води. Проте належної медичної допомоги кримському активісту в СІЗО не надавали.

Незважаючи на численні запити головуючого та до прокуратури щодо необхідного у терміновому порядку медичного обстеження, йому відмовляли у госпіталізації. Опанасенко вимагав спеціальних документів про погане самопочуття Гафарова. Але щоб їх отримати, чоловікові потрібно було пройти для початку медогляд спеціалістів. Через тривалі юридичні звернення, запит Джеміля Гафарова задовольнили і його ушпиталили.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом  затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”. Едем Яячиков зник, його місцеперебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” і Жовтневий районний суд російського Ростова-на-Дону 11 березня продовжили арешт тринадцятьом фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Ремзі Бекіров, Фарход Базаров, Раїм Айвазов, Сервет Газієв, Ерфан Османов, Владлен Абдулкадиров, Рустем Сейтхалілов, Джеміль Гафаров, Тофік Абдулгазієв, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Меджит Абдурахманов і Рустем Шейхалієв залишаються під арештом у СІЗО.