В РФ політв’язня, фігуранта “справи Хізб ут-Тахрір” Марлена Мустафаєва засудили до 17 років колонії

Марлен Мустафаєв Фото: Кримська солідарність

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону виніс вирок кримському татарину, фігуранту так званої “справи Хізб ут-Тахрір” Марлену Мустафаєву. Суд визнав його винним у нібито “організації діяльності ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір” у Білогірську. 

Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

Суд засудив Мустафаєва до 17 років у колонії суворого режиму з першими трьома роками у в’язниці та півтора року обмеження свободи пересування після звільнення.

Марлен Мустафаєв – автомеханік з Білогірська. З тимчасовим приходом Росії до Криму та початком переслідування співвітчизників Мустафаєв займався громадянським активізмом — відвідував незаконно утворені “суди”, де розглядалися політично вмотивовані справи, брав участь в акціях, підтримував сім’ї політв’язнів.

Незаконне рішення винесла колегія у складі головуючого судді Романа Пліска, а також суддів Ігоря Костіна та Олексія Саннікова.

Марлена Мустафаєва російські силовики незаконно арештували 9 лютого 2022 року після чергових масових обшуків у будинках кримських татар. Тоді окупанти затримали також Ансара Османа, Аметхана Абдулвапова та Ернеста Сейтосмана. Чоловіків доставили до СІЗО Сімферополя. У той самий день їм висунули звинувачення у справі “Хізб ут-Тахрір”.

Обвинувачення стверджувало, що Марлен Мустафаєв є членом ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір». І нібито разом із Азаматом Еюповим, Різою Омеровим та Айдером Джаппаровим «організував у Білогірську терористичний осередок». Насправді чоловік займається авторемонтом, брав участь у мусульманських похоронних обрядах. Активно відвідував суди та допомагав сім’ям політв’язнів. Є волонтером «Кримської солідарності».

В останньому слові Мустафаєв заявив, що оперативник ФСБ погрожував йому в перший же день затримання в машині перед будівлею незаконного “суду”:

“Він дістав пістолет і мені його тицяє в обличчя. Дістає магазин і каже: “Якщо щось робитимеш, я два магазини в тебе випущу”. Це ось він у мене перед входом до “суду” тицяє в машині. Машина затонована. Сенс? Я сиджу в кайданках”, – повідомив бранець Кремля.

Мустафаєв додав, що не був терористом і в жодних терористичних організаціях не брав участі, скидати владу не збирався. Він вважає, що співробітники ФСБ таким чином опановували бюджетні гроші. Політв’язень порівняв обвинувальний висновок із блокбастером і висловив упевненість, що на слідчого ФСБ Габібулаєва чекав би успіх у роботі сценаристом.

“Кримська солідарність” вказує, що обвинувачення опирається на свідчення оперативних співробітників ФСБ, висновки лінгвістів та релігієзнавців Міжрегіонального центру експертизи в Казані та на слова свідка під псевдонімом Емірусеїнов, перевірити які захист не має можливості. Емірусеїнов вже виступав свідком у справі Азамата Еюпова. На більшість питань захисту свідок відповідати відмовився, побоюючись розкриття своєї особистості.

Він розповідав у суді, що у 2017 році познайомився з Азаматом Еюповим у мечеті, той запропонував йому поглиблено вивчати іслам у групі мусульман, у якій перебував і Марлен Мустафаєв.

Нагадаємо:

  • Вранці 9 лютого окупаційні силовики провели обшуки у будинках чотирьох кримських татар. Чоловіків затримали.
  • Так звані «Київський районний суд» у Сімферополі та «Ленінський міський суд» у Севастополі заарештували чотирьох затриманих 9 лютого кримських татар: Марлена Мустафаєва, Ансара Османова, Аметхана Абдулвапова та Ернеста Сейтосманова на 2 місяці.