З вересня в окупованому Криму притягли до адмінвідповідальності за антивоєнні погляди 66 кримчан

За період з 1 вересня до сьогодні у тимчасово окупованому Криму за дискредитацію російської армії, заклики до миру та висловлювання проукраїнської позиції до адміністративної відповідальності 66 осіб. 

Про це йдеться у дослідженні правозахисної ініціативи «Кримський процес».

За висновками експертів, більшість випадків стосується розміщення матеріалів у соціальних мережах. 

«У деяких випадках форми дискредитації висловлені не очевидно, встановлення провини без лінгвістичної експертизи викликає сумніви щодо незалежності та неупередженості суддів», — наголошується в дослідженні. Серед таких прикладів притягнення до відповідальності за публікацію фото із пожежею на Кримському мості та підписом «Привітали з днем ​​народження діда».

На другому місці серед справ про адміністративні правопорушення — виконання чи навіть просто включення українських пісень, як, наприклад, пісні Вєрки Сердючки «А у нас гуляночка» чи «Ой у лузі червона калина». Загалом упродовж осені за симпатії до української музики в Криму постраждали 10 осіб, з яких 7 додатково притягли до відповідальності за іншими статтями адмінправопорушень та позбавили волі на строк від 5 до 15 діб.

На третьому місці серед справ про адміністративні правопорушення – усні висловлювання на підтримку України або критика в адресу російських військ. Наприклад, в одному з магазинів людина назвала російського військовослужбовця вбивцею українських жінок та дітей. «Серед 8 встановлених випадків залучення за усні висловлювання, лише в одному до суду було викликано та допитано свідків, які стверджували про скоєння правопорушення», — наголошується в дослідженні.

Загалом експерти «Кримського процесу» приходять до висновків, що ця норма російського законодавства на окупованій території застосовується з численними порушеннями існуючих норм судочинства і має на меті не профілактику правопорушень та забезпечення порядку, а як інструмент репресій для придушення антивоєнних та проукраїнських поглядів у Криму.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter