Активи російського олігарха Євтушенкова Кабінет міністрів України передав Фонду держмайна

Кабмін передав конфісковані в Україні активи російського олігарха Володимира Євтушенкова в управління Фонду державного майна.

Відповідне розпорядження уряд ухвалив 9 грудня, повідомляє міністерство економіки України.

«Майно російського олігарха Володимира Євтушенкова, стягнуте згідно оновленого Закону «Про санкції», буде передане в управління Фонду держмайна. Зокрема, з можливістю реалізації завдань, пов’язаних з наповненням бюджету України та відшкодуванням збитків, завданих внаслідок російської агресії», – зазначила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Як повідомлялось, 1 вересня Вищий антикорупційний суд за позовм Мінюсту конфіскував статки путінського олігарха Володимира Євтушенкова, зокрема 17 об’єктів нерухомості та корпоративні права у статутних капіталах 5 господарських товариств: 42,09% у ТОВ «Електрозавод-ВІТ» (Запоріжжя); 59,2% у ТОВ «ІТМ-Україна» (Київ); 59,2% у ТОВ «Смарт Диджитал Солюшнс» (Київ); 42,09% у ТОВ Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» (Запоріжжя); 34,21 % у АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський і технологічний інститут трансформаторобудування» (Запоріжжя).

ТОВ «Електрозавод – ВІТ» (філія ВАТ «Електрозавод» м.Москва), Запоріжжя Фото: giproprom.com

Євтушенков є бенефіціаром компанії АФК «Система». Остання володіє концерном «РТІ Системи», що входить до найбільших оборонних компаній світу, розробляючи для російського озброєння системи управління та зв’язку, радіотехнічне обладнання.

У листопаді аналітик експертної організації StateWatch Гліб Канєвський в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар заявив, що для того щоб запустити процес виплати репарації Росією, Україна має показати світові приклад конфіскації і реалізації російського майна. Натомість наразі влада спромоглася конфіскувати активи тільки одного дрібного російського олігарха Володимира Євтушенкова.

Читайте повну версію інтерв’ю Гліб Каневський: Україна має показати світові власний приклад конфіскації та реалізації російського майна

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter