Близько 3,4 тисячі українських військових досі перебувають у полоні РФ

Звільнені з російського полону українські військові, 01.12.2022 Фото: ssu.gov.ua

У полоні Росії зараз перебувають близько 3,4 тисячі українських військовослужбовців. Крім того ще 15 тисяч людей зникли безвісти, серед них багато цивільних.

Про це повідомила уповноважена президента України з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька в інтерв’ю Redaktions Netzwerk Deutschland.

«Росія наразі підтвердила наявність 3392 українських військовополонених, але в Україні близько 15 тисяч людей вважаються зниклими безвісти, серед них багато цивільних», – сказала Вербицька.

«Ми не знаємо, що з ними сталося (зі зниклими – ред.). Чи є вони також російськими військовополоненими, чи були насильно вивезені з окупованих Росією територій, чи, можливо, давно вбиті. Така невизначеність є особливо важкою для родичів», – додала вона.

За словами Вербицької, РФ відмовляє Червоному Хресту в доступі до таборів для військовополонених і систематично порушує Женевську конвенцію.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.