Держдума РФ зупинила судочинство стосовно тих, хто поїхав на війну в Україну

Російська Держдума ухвалила закон, яким зупиненила судочинство та виконавчі провадження щодо мобілізованих, добровольців та учасників війни Росії проти України.

Про це повідомляється на сайті російського парламенту.

За законом, упинили судочинство й щодо членів “військових формувань, створених відповідно до законодавства РФ”. Ухвалений російськими депутатами закон надає відстрочення на здійснення судочинства й росіянам, які проходять службу в управліннях прикордонної служби ФСБ.

При цьому на паузу буде поставлено і виконання вимог щодо стягнення коштів щодо добровольця чи мобілізованого. Після ухвалення документа заяву про призупинення зможе подати як сам боржник, і член його сім’ї. До нього повинні додаватися документи, що підтверджують виникнення підстав для зупинення виконавчого провадження. “Під захист підпадають заробітна плата, стипендії, пенсії та інші виплати громадянам, які беруть участь у СВО. Після звільнення громадянина з військової служби діловодство поновлюватиметься, але не раніше 30 днів”, – прокоментувала депутат ГД від ЄР Світлана Бессараб.

Як раніше уточнив секретар генради партії “Єдина Росія”, перший віце-спікер Радфеда Андрій Турчак, призупинення пропонується одразу, як тільки громадянина було призвано на порядок денний або записано на фронт добровольцем.

Не зупинятимуть судочинство та виконання проваджень лише в правах, пов’язаних з аліментами та виконанням зобов’язань про компенсацію шкоди у зв’язку зі смертю годувальника.

Вплине ухвалений закон і на банки в Росії. Вони мають зупинити стягнення боргів з тих, хто поїхав на війну.

**

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter