Дружину російського військового, яка закликала його ґвалтувати українок, оголошено в міжнародний розшук та заарештовано заочно

Роман та Ольга Биковські Колаж: RFE/RL

Шевченківський райсуд Києва ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу росіянці Ользі Биковській, яка закликала свого чоловіка – військового РФ Романа Биковського, який брав участь у війні проти України – ґвалтувати українських жінок. Вона підозрюється у порушенні законів та звичаїв війни (ч.1 ст.14, ч.1 ст.438 ККУ).

Про це йдеться в ухвалі суду, повідомляє Бюро судової інформації.

За версією слідства, Биковська вступила у змову зі своїм чоловіком, російським військовослужбовцем, який бере участь у війні проти України, про сексуальне насильство над українськими жінками.

Як встановили правоохоронці, «громадянка Російської Федерації, на ґрунті особистої неприязні до українського суспільства та зневаги до українських жінок, закликала свого чоловіка – військовослужбовця окупаційної армії Російської Федерації, підрозділи якого перебували на території Херсонської області, ґвалтувати українських жінок, які перебувають в умовах тимчасової окупації», – пише видання “Схеми” з посиланням на інформацію Офісу генерального прокурора.

Правоохоронці встановили в її діях порушення ч. 2 ст. 27 Конвенції про захист цивільного населення під час війни та Женевських конвенцій в частині, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів.

Наразі громадянці Росії загрожує позбавлення волі на строк до 12 років. Її оголосили у державний, міждержавний та міжнародний розшук, а також заочно обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, який може бути застосований після її затримання.

Нагадаємо, 12 квітня СБУ опублікувала уривок перехопленої телефонної розмови російського військового з дружиною. У ньому вона, сміючись, заохочувала чоловіка «ґвалтувати українських баб». Ними виявилися 27-річний десантник Роман Биковський, який брав участь у повномасштабному вторгненні Росії в Україну та його дружина – Ольга Биковська, обоє – родом з Орловської області РФ. Однак вони з 2018 року мешкають у Феодосії в окупованому Криму.

У розмові з журналістами Радіо Свобода Роман Биковський заявив, що голос на записі СБУ – не його. При цьому його голос – такий же, як на «плівках» правоохоронців. Голос Ольги Биковської також повністю співпадає з голосом на опублікованому українською спецслужбою аудіозаписі. Під час розмови з журналістами вона повідомила, що її чоловік перебував у Севастополі, уточнивши, що він лікується у шпиталі після поранення. Де саме – сказала, що не знає. Після цього Ольга Биковська перервала розмову та скидала подальші дзвінки. На повідомлення у соціальних мережах ані Роман Биковський, ані його дружина більше не відповіли.

Після розмови Ольга взагалі видалила сторінку «Вконтакте».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter