Громадянського журналіста з Криму Ернеса Аметова засудили до 11 років

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) переглянув виправдувальний вирок кримчанину, громадянському журналісту Ернесу Аметову та засудив його до 11 років у колонії суворого режиму. 

Про це повідомляє Кримська солідарність.

Справа проти Ернеса Аметова була відкрита ще 5 років тому. Його заарештували 11 жовтня 2017 року після обшуків у Криму. 3 роки слідства та судових розглядів Амеов провів у слідчих ізоляторах Криму та Ростова-на-Дону.

16 вересня 2020 року Аметова виправдали та звільнили у залі Південного окружного військового суду через відсутність доказів.

Це був перший випадок виправдального вироку у “справах Хізб ут-Тахрір” на території Російської Федерації.

У березні 2022 року апеляційний суд переглянув рішення Південного окружного військового суду і надіслав справу на новий розгляд.

У квітні 2022 року Ернес Аметов добровільно прибув на попереднє слухання щодо повторного розгляду, на якому суд ухвалив взяти його під варту. З того моменту він перебував у слідчому ізоляторі-1 Ростова-на-Дону, і розпочався повторний етап судових слухань, який завершився ухваленням вироку.

«Стань засекреченим свідком, давай свідчення та йди додому. Перед цим вибором ставало дуже багато. І кожний робив свій вибір. Для мене велика честь захищати людину, яка, вставши перед таким вибором, не злякалася… Він не став говорити про те, що не відповідало дійсності. Метою було вербування, щоб Аметов давав потрібні свідчення щодо інших кримінальних справ. Нехай хибні, суперечливі, невиразні, але потрібні слідству. Реальна причина того, що Аметов перед вами в клітці в ролі підсудного в тому, що він відмовився від такої пропозиції», — говорив у дебатах адвокат Джеміль Темішев.

А у своєму останньому слові Ернес Аметов сказав: «Я віруюча людина і приймаю свою долю. Я хочу сказати, що якби те, що відбувається тут, було б не до вподоби Господу — цього б не відбувалося. Значить така його воля. Я підкоряюся, будь-який Твій вирок буде справедливим. Але я відкидаю ті помилкові звинувачення, які пролилися на мене і хочу сказати: сьогодні ви чините свій суд, а Господь нехай вершить свій».

В обвинувальному висновку вказані аудіозаписи прослуховування, на яких учасники справи обговорюють побутові, політичні та релігійні теми. Слідчі експерти виявили у них ознаки причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої на території РФ. При цьому незалежні фахівці це заперечують.

Обвинувальні свідчення про політв’язнів дали лише анонімні свідки, слова яких неможливо перевірити, співробітники спецслужб та зрозумілі.