Колишній український військовий-зрадник з Криму викрав на Київщині чоловіка і дитину та вивіз до Білорусі, йому загрожує до 12 років тюрми

Офіс генпрокурора повідомив про підозру колишньому українському військовослужбовцю, який у 2014 році під час окупації Криму Росією зрадив присязі та перейшов на бік ворога. Йому інкримінують держзраду та порушення законів і звичаїв війни. За матеріалами слідства, він причетний до викрадення з Київщини у березні двох братів та переправив до Білорусі. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

30-річного Олександра та неповнолітнього Владислав Ягодинськихвирклаи 26 березня на блокпосту в селі Хочева Вишгородського району. Обидва поверталися до села Оране на велосипедах автодорогою Київ – Страхолісся. Брати їздили до сестри в сусіднє село.

Слідчі кажуть, що підозрюваний ексвійськовий брав безпеосередню участь у викраденні разом з ще трьома російськими військовими. Погрожуючи побиттям та вбивством братів вивезли до Білорусі.

Олександр

Проїхавши річку Уж, росіяни одягнули братам на голову чорні сміттєві пакети, зв’язали руки за спиною, побили, а згодом передали невідомим у чорній тактичній формі з написом “Русская милиция”. Зрозуміти, де саме знаходиться викрадені, їм вдалось лише, коли їх завели у приміщення, де сиділи люди у камуфляжній формі зеленого кольору із шевронами прикордонної служби Республіки Білорусь – Олександр та Владислава вивезли на білоруську заставу прикордонної служби в Наровлі.

Невдовзі неповнолітнього Владислава запроторили спочатку у гуртожиток, а потім у дитячий будинок у Мозирі. Повернутись додому він зміг лише 22 квітня завдяки допомозі волонтерів та Червоного Хреста.

Наприкіцні вересня журналісти та правозахисники розповідали, що старшого брата Олександра досі не вдалось знайти. Щодо долі чоловіка нічого не кажуть у своєму повідомленні й правоохоронці.

Його мати казала, що з нею на зв’язок виходили невідомі, які стверджували – Олександр знаходиться в СІЗО №5 Таганрога, на Півдні Росії.

Підозрюваному ексвійськовому з Криму за підозрою у держзраді загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років, а також можлива конфіскація майна. За порушення законів та звичаїв війни йому загрожує від 8 до 12 років

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter