Кримська “суддя”, яка переслідувала заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, засуджена до 12 років тюрми

"Київський райсуд Сімферополя". Фото: Кримська солідарність

«Суддя» «Київського районного суду» міста Сімферополя Ольга Гуріна, яка переслідувала заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза у «справі 26 лютого» за мітинг під стінами кримського парламенту, засуджена до 12 років позбавлення волі. 

Про це повідомили в прокуратурі Автономної Республіки Крим.

«Її визнано винною у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). Прокурори довели, що після окупації півострова ЗС РФ у 2014 році, засуджена порушила присягу на вірність українському народові та почала співпрацювати з ворогом», – йдеться в повідомленні.

За інформацією прокуратури АРК, також «суддя» причетна до незаконного кримінального переслідування учасників мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року.

«У 2016 році саме вона, керуючись законодавством РФ, ухвалила рішення про продовження строку тримання під вартою заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу. Пізніше, репресивна машина судочинства на півострові визнала Чийгоза винним у злочині, якого він не вчиняв та за події, які відбулись до початку фактичної окупації Криму, засудивши до 8 років позбавлення волі. Своїми діями та рішеннями засуджена сприяла становленню окупаційних судових органів на півострові та у цілому окупаційної влади Росії в Криму, а також надавала допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України», – додали в прокуратурі.

Прокуратура АРК отримала дозвіл на заочне розслідування щодо «суддів» «Верховного суду Криму». Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, це: Віктор Зіньків, Ігор Крючков і Олексій Козирєв, які у 2017 році засудили заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі із відбуванням у колонії суворого режиму.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього судді Київського райсуду Сімферополя Дениса Діденка, який після окупації Криму перейшов на службу до Росії та причетний до переслідування заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза у так званій «справі 26 лютого».

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 15 квітня по цій же «справі» був заарештований Алі Асанов, 7 травня в селі Грушівка під Судаком – Мустафа Дегерменджі.
  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його обвинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією.