На Херсонщині затримали гауляйтера Новорайська Сергія Андрющенка

В Херсонській області українські правоохоронці затримали призначеного окупантами гауляйтера села Новорайськ Бериславського району Сергія Андрющенка. Він не лише добровільно пішов на співпрацю з ворогом, а й сприяв розселенню російських військових у вимушено покинутих місцевими жителями будинках та квартирах.

Про затримання гауляйтера Новорайська повідомив Офіс генерального прокурора України.

«Як «очільник» села він облаштувався у захопленій адміністративній будівлі сільської ради. Почав активно виконувати покладені на нього окупаційною владою завдання. Погрозами підозрюваний намагався схилити місцеве населення до співпраці з ворогом», – йдеться в повідомленні офісу Генпрокурора.

За інформацією правоохоронців, зрадник займався незаконним «переходом» суб’єктів господарювання Новорайська на російську систему реєстрації та оподаткування. Також схиляв їх до ведення розрахунків в російських рублях. Сприяв він і розселенню військовослужбовців збройних формувань РФ у вимушено покинутих місцевими будинках квартирах.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури його затримали та повідомили про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Суд обрав колаборанту запобіжний захід – тримання під вартою без альтернативи внесення застави.

Затримання колаборанта Сергія Андрющенко Фото: facebook.com/pgo.gov.ua

Правоохоронці не називають імені затриманого. Проте, як повідомляв раніше Центр журналістських розслідувань, гауляйтером Новорайська окупанти призначили Сергія Андрющенка. Раніше він працював в управлінні агропромислового розвитку Бериславської райдержадміністрації, а останнім часом – у великому місцевому аграрному підприємстві «ЮТС-Агропродукт».

«Андрющенко не планував виїжджати з громади напередодні звільнення Бериславського району і всієї правобережної Херсонщини від російських окупантів. Він називав себе «волонтером», який «допомагав» громаді «налагоджувати» життя в окупації. Але за цим стояло лише бажання заробити «легкі» російські рублі. Сподіваємося, що правоохоронці не забудуть про інших зрадників, які очолювали окупаційні адміністрації в наших селах, проводили псевдореферендум і радо вітали «руський мір»», – сказали Центру журналістських розслідувань мешканці Новорайська.

Як повідомляв ЦЖР, гауляйтери з Новорайської територіальної громади Бериславського району спробували втекти до Росії, злякавшись наступу Збройних сил України. Але «Москва златоглавая» та інші омріяні російські міста виявились для них недоступними: окупанти не пропустили їх навіть до окупованого Криму і «завернули» назад на правобережну частину Херсонщини. Зокрема, не вдалося втекти гауляйтерці сіл Червоний Маяк, Крупиця і Монастирське Олександрі Глуховій, тож вона була змушена повернутися додому.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter