Незаконно засуджений в Криму заступник голови Меджлісу Джелялов розповів про тортури українців у СІЗО СІмферополя

Наріман Джелялов, перший заступник голови Меджлісу в «Сімферопольському районному суді», 06.09.2021 Фото: Elmaz Qırımlı

Незаконно засуджений “судом” в окупованому Криму до 17 років позбавлення волі перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов розповів про тортури, яким піддаються українці, викрадені на окупованих територіях Півдня України.

Про це Джелялов повідомив у листі, який опублікував його адвокат Микола Полозов на своїй сторінці у Facebook.

«Днями, повертаючись із суду до СІЗО, зустрів нашого мелітопольця Ярослава Жука. Після перших фраз одразу впізнали один одного. Ярослав виглядає добре. Однак одразу помітив, що він погано чує. Часткова втрата слуху – результат нелюдських тортур. У Сімферополі його, як і багатьох викрадених під час війни громадян України, тримали у жіночому корпусі СІЗО під суворим наглядом. Десь півтора-два місяця тому їх перевели до нового СІЗО-2 на території 102-ї колонії. Там, окрім звичайних співробітників, охорону забезпечують бійці спецпризначення, які продовжують знущання з хлопців», – написав Джелялов.

Він зазначив, що Ярослав не встиг та й не хотів розповісти подробиці про «як там», “але з його інтонації було зрозуміло (та я сам дещо бачив і чув), що нічого доброго”. “Хлопці продовжують піддаватися фізичним знущанням та моральному приниженню”, – додав Джелялов.

Також Жук розповів Джелялову, що поряд з ним утримується 20-річний кримський татарин Аппаз Куртамет з Херсонської області

“Скільки всього там наших людей він не знає, але вважає близько ста. Незважаючи на тортури і знущання Ярослав випромінює надію, добро, віру у власне звільнення та нашу перемогу. Як і всі політв’язні. Знайте, наші дівчата і хлопці тримаються. Підтримують та чекають на підтримку нашої країни”, – наголосив перший заступник голови Меджлісу.

Як повідомлялось, окупанти вже кілька місяців утримують у СІЗО Сімферополя від 50 до 100 громадян України, яких було захоплено російською армією чи спецслужбами на окупованих територіях України та вивезено до Криму. Про цих українців ЦЖР писав у циклі матеріалів «Як ФСБ ліпить «терористів» із звичайних людей». Це цивільні мешканці Мелітополя, Запоріжжя, Херсона і Генічеська, яких утримують у СІЗО Сімферополя і в Лефортово у Москві. Їх викрали на окупованих територіях півдня, жорстоко катували, добиваючись зізнання у підготовці або й здійсненні терористичного акту, а потім передали слідчим ФСБ у Криму та Росії, які й запустили цілий конвеєр фальсифікованих справ про міжнародний тероризм.

Читайте детально першу розповідь — про мелітопольця Ярослава Жука.

23 липня на в’їзді до окупованого Криму співробітники ФСБ викрали і досі утримують 20-річного мешканця селища Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області Аппаза Куртамета, який їхав на півострів до родичів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter