Окупанти утримують 150 полонених в колонії в Оленівці – омбудсмен

Росіяни утримують у тимчасово окупований Оленівці на Донеччині 150 громадян України: військових та цивільних.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця.

За словами Омбудсмана, в української влади наразі немає якоїсь іншої інформації, окрім раніше озвученої, щодо вибуху в одному з бараків виправної колонії в Оленівці, внаслідок якого загинули 50 українських військовополонених.

“Нас укотре туди не допускають. Судячи з усього, ми отримаємо доступ до Оленівки тільки після того, як наші ЗСУ звільнять Оленівку“, – підсумував він.

29 липня окупанти заявили, нібито Збройні сили України вдарили по колонії в селищі Оленівка Донецької області, де утримують українських полонених, із реактивних систем залпового вогню HIMARS. За версією росіян обстріл начебто міг статися, бо полонені “почали давати свідчення“.

Як стверджує українська влада, РФ організувала масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити і дискредитувати українські сили.

За даними української розвідки, вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК “Вагнера” (Ліга), але організацію та здійснення вибуху не узгодили з керівництвом Міноборони РФ.

РФ продовжує утримувати українських військовополонених у виправній колонії у селищі Оленівка на Донеччині. Наразі в України немає підтверджених списків загиблих і поранених у колонії.

Нагадаємо, 29 липняросійські війська здійснили артилерійський обстріл колонії в окупованій Оленівці на Донеччині , щоб приховати тортури та розстріли українських військовополонених, які там утримуються. При цьому заявами, що колонію обстріляли українські Збройні сили, російські окупанти намагаються обвинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів».