Омбудсмен відкрив провадження на АРМА через приховування інформації про арештовані активи РФ – StateWatch

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відкрив на Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) провадження про порушення права на інформацію у зв’язку з ненаданням переліку російських та білоруських активів, які були арештовані після 24 лютого і передані в управління до АРМА.

Про це йдеться у відповіді Омбудсмена на звернення аналітиків Trap Aggressor, повідомляє експертна організація StateWatch.

Ще на початку жовтня аналітики звернулися до АРМА із запитом, у якому просили надати перелік російських і білоруських активів (а саме корпоративних прав, майнових комплексів і підприємств), які були арештовані та передані АРМА після повномасштабного вторгнення. Разом з цим аналітики запитували суму, що надійшла до державного бюджету від здійснюваного АРМА управління такими активами.

У кінці вересня тимчасовий виконувач обов’язків голови АРМА Дмитро Жоравович в інтервʼ ю агентству “Інтерфакс-Україна” зазначив, що з початку війни у Реєстрі арештованих активів обліковуються такі російські та білоруські активи: 140 записів про арештовані земельні ділянки, понад 400 – щодо нерухомості, понад 20 тисяч залізничних вагонів, 29 майнових комплексів і підприємств, 225 записів про корпоративні права та майже 1,3 тис. рухомого майна (транспорт, коштовності, сільгосппродукція і сировина тощо).

На питання про суму АРМА повідомила, що загалом з 24 лютого до держбюджету перераховано понад 14 765 746 грн від здійснюваного управління арештованими активами. Проте виокремити суму, що надійшла до бюджету від менеджменту російськими та білоруськими активами, в АРМА не змогли, пояснюючи це тим, що “договори управління арештованими активами можуть містити численну кількість активів, у тому числі корпоративні права, з огляду на що виділити надходження від управління окремим активом у складі договору не вбачається за можливе”.

“На інші питання в АРМА відповісти відмовились, пояснивши, що “у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, Указом Президента України було обмежено право вільно збирати інформацію”, – заявили аналітики.

Натомість в Trap Aggressor наводять приклади пресрелізів Офісу Генерального прокурора, у яких ідеться про те, що до АРМА передають саме активи російських бенефіціарів. Зокрема, в середині листопада ОГП повідомив на офіційному Телеграм-каналі про передачу до Агентства трубного бізнесу російського олігарха в Україні загальною вартістю майже 500 млн грн.

Раніше аналітики повідомляли, що в АРМА не знають, скільки коштів отримав бюджет від управління російськими активами.

У листопаді налітик StateWatch Гліб Канєвський заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар, що влада має перезапустити роботу АРМА, оскільки в нинішньому стані воно не зможе ефективно управляти конфіскованими в Україні російськими активами.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter