Прокуратура АРК повідомила про підозру у виправдовуванні війни кримському “депутату”, голові “комітету з народної дипломатії” Юрію Гемпелю

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру так званому голові “комітету Державної ради Криму з народної дипломатії та міжнаціональних відносин” Юрію Гемпелю. Він підозрюється у виправдовуванні війни, колабораційній діяльності та захопленні влади. 

Про це повідомили в пресслужбі прокуратури АРК.

“Будувати свою кар’єру в окупаційних органах влади підозрюваний розпочав відразу у 2014 році. Зокрема, він був регіональним депутатом до «Державної Ради РК» від «Єдиної Росії», працював у «Комітеті Державної Ради РК» з народної дипломатії та міжнаціональних відносин, де з 2018 по теперішній час займає посаду голови”, – повідомили в прокуратурі. 

За матеріалами слідства,  підозрюваний, як представник окупаційної влади здійснював інформаційну діяльність проти України. Неодноразово у засобах масової інформації чиновник закликав населення підтримувати збройну агресію РФ та виправдовував злочини окупантів. 

“Будучи запрошеним гостем на різні пропагандистські телеканали, закликав до насильницького повалення влади в Україні. Також він переконував у легітимності окупації частини території України, транслюючи тези про «асвабадітєлєй РФ» від «фашистской ідеалогіі». Підозрюваний намагався створити позитивний образ окупантів та возвеличував ідеї «руського міра», – додали у відомстві.

Дії Юрія Гемпеля кваліфіковано як публічні заклики до насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 КК України), виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України) та колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України).